Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Kvass med äkta kvitten

This post "KVASS with Quince" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород  #kvass #квас #fermentation #fermentedbeverage #quince #cydoniaoblonga


KVASS med kvitten


Fermenterade drycker är både gott och nyttigt. Jag testar hela tiden nya kombinationer. Sedan ett par veckor tillbaka, då jag skördade mina fina väldoftande kvittenfrukter, har jag testat att göra kvittenkvass. Det blev riktigt gott. Här kommer en beskrivning på hur jag gör min kvass. 




På den här bilden är brödet borttaget.
Men det är bra om brödet ligger kvar
under hela fermenteringsprocessen.

Ingredienser

2 skivor mörkt, grovt rågbröd
2 normalstora kvittenfrukter
3 msk opastöriserad honung
1.5 liter vanligt vatten
½ dl kombucha eller vassle
om du har det hemma, kan uteslutas






Så här gör du:


1. Lägg brödet i en glasburk (modell större 2-3 liter)

2. Skrubba kvittenfrukterna rena men skala dem inte, skär dem i tunna skivor, jag har inte använt mig av kärnhuset eftersom kvittenfruktens kärnor är speciella. Men det går säkert bra att ta med dem också. Lägg kvittenskivorna i burken.

3. Ner med honungen, gärna med vaxet kvar. 

4. Tillsätt, vattnet och ev. kombucha/vassle 

5. Sätt på locket eller ett tunt tyg och en gummisnodd runt. Jag brukar ofta ha lock på men luftar då burken någon gång per dag.

6. Låt nu burken stå 2-3 dygn på en varm plats, 20-25 grader och fermentera. Sedan är den färdig.

7. Sila och kyl drycken.


Obs!  En fermenterad dryck kan innehålla små mängder av alkohol 0,5-1,0% sägs det.

WORKSHOP - Är du intresserad av att delta i en workshop om surdeg och om fermenterad dryck? Den blir någon gång i december, datumet är inte satt än. Skriv en intresseanmälan till odlingskurser@gmail.com/ Tyra




From Wikipedia: The word kvass is derived from Old Church Slavonic квасъ from Proto-Slavic *kvasъ ('leaven', 'fermented drink') and ultimately from Proto-Indo-European base kwatToday the words used are almost the same: in BelarusianквасkvasChinese格瓦斯/克瓦斯géwǎsī/kèwǎsīLatviankvassPolish kwas chlebowy('bread kvass'); Russianквасkvas; in Ukrainianквас/хлібний квас/сирівецьkvas/khlibny kvas/syrivets. Non-cognates include Lithuanian gira ('beverage', similar to Latvian dzira) and Estonian kali. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...