Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Valentinsådd 2018

This post "Valentinsådd 2018" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog  KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden -Le Jardin Potager - La Huerta
#valentinesday #valentinsådden #förodla #förkultivering #allahjärtansdag

Tidig sådd av grönsaker och örter


Varje år längtar jag efter Alla Hjärtans Dag eller Valentine's Day. Jag gillar inte det kommersiella jippot som skapats runt Valentine's Day, nej för mig står den här dagen för kärlek till allt man älskar. Sedan några år tillbaka så betyder den här dagen också att det är dagen då startskottet för årets odlingar startar på riktigt. Nu skall verandan och alla andra fönster där ljuset flödar ockuperas! Fram med jordpåsar, odlingstråg och krukor. Bläddrar snabbt igenom några inspirerande böcker för en sista koll...är det något jag missat?

Vissa grödor tar lång tid på sig...


Det jag sår så här tidigt på året är sådant som tar lång tid på sig från frö till skörd. Exempel på sådana grödor är Capsicum annuum både chilis och söta goda paprikor, basilika både röda och gröna varianter, physalis, aubergine, kronärtskocka och lite andra örter. Det här är en bra början och jag kallar den VALENTINSÅDDEN för att den sker alltid den 14 februari.

Ajajaj. Något är fel på bilden!


Nu ser ni kanske att det har kommit in en katt bland hermelinerna! 
Ja, men visst, 'Canestrino di Lucca' skall inte vara med. Tomaterna sår jag då solen kommit åter, det vill säga på vårdagjämningen...inte tidigare. 


 
Sådd av grödor som tar lång tid på sig - från frö till skörd
Valentinsådd av grödor som tar lång tid på sig från frö till skörd.Glöm inte att kika på vad det är för kurser i min trädgård i år .
ODLINGSKURSER I KÖKSTRÄDGÅRDSODLING 2018

Tyra
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...