Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Valentinsådden 2019

Ths post Valentinsådden 2019 was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog  KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden -Le Jardin Potager - La Huerta


Årets första stora sådd
"Valentinsådden"
Är nu avklarad!


Valentine's day

Det är den 21 februari idag och jag har sett att det redan har börjat att komma upp lite i mina krukor som sådde den 14/2 på Alla Hjärtans Dag. För er som följt mig genom året vet att det är då på Valentine's Day som startskottet går här hemma hos mig. Då ockuperar jag verandan med alla mina attiraljer och börjar så! Äntligen, får man lite skit under naglarna igen, de har varit rena på tok för länge.

 Vad är det då som kan vara lämpligt att så såhär pass tidigt på året?


 Ja, det beror förstås på var man bor och vad man har för förutsättningar att odla på. Jag menar är det har man uppvärmt växthus kan man ju odla året runt. Men har man nu som jag bara ett vanligt kallväxthus så kan man inte börja förtidigt med ”försådden”. Lämpligt att så för mig är sådant som tar lång tid på sig från frö till skörd, rotselleri, kronärtskocka, aubergine, chili och paprika är exempel på sådant. Sedan sår jag också en hel del örter: basilika, timjan, persilja och kyndel. Nu är i alla fall alla dessa nere i jorden och somliga har snällt tittat opp!

Tomater då?


Visst ja, jag sådde faktiskt några tomater också! Det var ’Florida Petit’, ’Nepas II’ och ’Bajaja’, dessa är alla små busktomater, de första två är mycket småväxta och passar bra att så tidigt på säsongen. ALLA andra tomater får vänta till den 20 mars (Vårdagjämningen) då ljuset kommit åter, det vill säga att det är ljust tolv timmar om dagen.

Thyme
Örter sår man lämpligtvis tidigt!ODLINGSKURSER I Tyras Trädgård 2019
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...