Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Odla tomater - 3 odlingsvärda tomatsorter

This post 'Odla tomater - 3 odlingsvärda tomatsorter' was originally uploaded by Tyra in the blog The Kitchen Garden - KÖKSTRÄDGÅRDEN
XL - M - S 


Tre tomater som är både lika och olika. Alla tre är s.k. kulturarvstomater, ’Nyagous’ och ’Black Cherry’ från Ryssland och ’Cherokee Purple’ från de sydöstliga staterna i USA. Alla faller väl under kategorien ’svarta tomater’ men färgen skulle jag mer beskriva som vackert mahognyfärgad. Stark och fin tomatsmak med fin syra speciellt ’Nyagous’ och ’Black Cherry’, ’Cherokee Purple’ är lite mera tam i smaken eller man kanske skulle säga mild istället.

’Black Cherry’ till hör inte de riktigt små tomaterna; för mig har ’Black Cherry’ den perfekta storleken. Perfekt för man kan både skiva den, skära den i klyftor och äta dem hela. 
Stor och liten är temat i Blommig fredag den här veckan och då kan dessa få platsa tycker jag även fast att jag klämde in mellan också. Cherokee Purple kan bli enorm stor, rena monster. Jag kommer ihåg vad Ruben (Rubens Rabatter) sa när han såg den ”- Jag trodde att den var en boxningshandske!”

XL


M

S


Fler inlägg om tomater och tomatodling hittar du här TOMATERRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...