This post 'Köksträdgårdens historia' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Boktips för oss köksträdgårdtokar!
Jag sitter och läser i Marie och Björn Hanssons fina alldeles nya bok Köksträdgårdens historia. En helt underbar läsning för oss som gillar köksträdgården. Jag har den här på jobbet och tar och läser en snutt så fort tillfälle ges. Den här boken vill jag verkligen rekommendera. Omslagsbilden är tagen i Lilla slottsträdgården på Läckö slott. Jag var och besökte Läckö förra sommaren och här finns det bilder från det besöket.
"De första trädgårdarna var sannolikt köksträdgården och fruktträdgården, där människor lärde sig att odla sådant som kunde ätas. Spåren efter människans odling är många tusen år gamla och i Bibeln talas det om att det odlas lök, dadlar, meloner och vindruvor.
Köksträdgårdens historia låter läsaren företa en kulturhistorisk vandring genom nyttoträdgårdar från antiken till nutiden med dess nyvaknade odlarlust. Jämte den historiska översikten ger boken inspiration för den egna odlingen. Varje kapitel avslutas med en omfattande växtlista.
Länge odlades köksväxter tillsammans med blommor. I medeltidens kålgårdar delade ringblomman bädd med lök och kål; också i renässansens rätlinjiga trädgårdar förenades det nyttiga med det vackra. Först i barockens stora slottsträdgårdar anlade trädgårdsmästarna kvarter i vilka enbart grönsaker och kryddor odlades.
Köksträdgårdens historia låter läsaren företa en kulturhistorisk vandring genom nyttoträdgårdar från antiken till nutiden med dess nyvaknade odlarlust. Jämte den historiska översikten ger boken inspiration för den egna odlingen. Varje kapitel avslutas med en omfattande växtlista.
Länge odlades köksväxter tillsammans med blommor. I medeltidens kålgårdar delade ringblomman bädd med lök och kål; också i renässansens rätlinjiga trädgårdar förenades det nyttiga med det vackra. Först i barockens stora slottsträdgårdar anlade trädgårdsmästarna kvarter i vilka enbart grönsaker och kryddor odlades.
Men aldrig har köksträdgården varit så väl utvecklad och förfinad som i det viktorianska England under 1800-talets andra hälft. De förmögnas köksträdgårdar var storslagna och genomtänkta anläggningar, där en mängd olika grönsaker och sorter odlades. I dessa kökstsrädgårdar uppfördes också växthus för gurka, vindruvor, ananas med mera. När första världskriget bröt ut och trädgårdsmästare och trädgårdsdrängar fick dra ut i strid försvann emellertid förutsättningarna för dessa arbetsintensiva trädgårdar." Text och bild från Norstedts förlag