Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Bladgrönsaker till köksträdgården.

This post ' Bladgrönsaker' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN






Bladgrönsaker skall det bli idag. Jag var uppe med tuppen...faktiskt t.o.m innan honom i morse. Jag kunde inte somna om och kände mig riktigt pigg. Där låg jag och tänkte på bladgrönsaker. Tja, det var ju kört, det var bara till att hoppa upp. Läs mer om min morgon här i The Greenhouse...Dawn on the Veranda

-"Våra kyliga vårar och framför allt höstar passar dem ut-märkt. Om de får skydd i drivbänkar eller växthus mot alltför stark kyla, då är det bara det magra vinterljuset som hindrar dem för att växa nästan året runt. De är lättodlade och ger ofta både de första och sista gröna bladen från trädgården." Runåbergs fröer


Pink LettucyBrassica rapa var. chinensis
och Kailaan Brassica oleracea var. alboglabra, kallas även Gai lohn. Kinesisk broccoli. Dessa två sådde jag för bara några dagar sedan och de har redan tittat opp. (frö finns bl.a hos Runåberg)






Det här är vad jag nu planterar idag. Mestadels asiatiska bladgrönsaker men även kulturarvssorter från Italien och US. Heirloom seeds från Baker Creek. se länklista - fröleverantörer.

1. Jiu Tou Niao Mustard från södra Kina
'Sher Li Hon' typ av senap, ganska hög planta med sågtandade blad.

2. Krasse - Wrinkled, Crinkled Cress

3. Baby Bok Choy en mini variant som bara blir  12-15 cm hög

4. Chinese Pak Choy -har långa vita stammar och mörkt gröna blad.

5. Cikoria - Grumolo di Verona - den kommer bli en hit i köket!

6. Krasse storbladig 'smörgåskrasse' eller kallas den vattenkrasse? Jo det gör den nog...den här skall vara extremt snabbvuxen, färdig att använda i köket på bara några veckor. Detta måste testas, jag återkommer med skörderapport.

7, Arugula/Rucola (Eruca sativa) ett måste som jag sår i omgångar, denna sådd är emellentid den första för i år.

8. Southern Giant Curled Mustard - en kulturarvssort från sydstaterna i US.


Verandan i morse då de dagades...jag älskar att vara uppe tidigt, om jag är pigg förstås.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...