Sista skörden ifrån 'Le potager' 2009
Pentland Brig - En grönkål i min smak.
Under ett tjockt täcke av snö fick jag gräva fram min sista skörd för i år.
Pentland Brig - Gott och vackert på julbordet.
Brassica oleracea var. acephala sabellica 'Pentland Brig' - en av de godaste!
Den godaste grönkålen enligt min mening med lite svagt syrlig smak är Pentland Brig . Varje år till jul gär jag långkål recept nedan* jag kan inte tänka mej ett julbord utan. Stammen blir dryga halvmetern hög och bär en stor mängd ljusare gröna , spröda (det knakar om dom), vågkrusiga vackra blad. Pentland Brig var mycket nära att försvinna för några år sedan, men räddas av en liten engelsk fröfirma läser jag hos Runåberg. Ekofrö från Runåbergsfröer
"Grönkålen har odlats mycket länge. I de Egyptiska pyramiderna har gjorts fynd som visar att grönkålen var högt värderad både som föda och till dekoration. Hos oss här i Norden är den troligen en av de äldsta odlade köksväxterna. Grönkålen knyter sig inte till ett huvud och bladen är mer eller mindre krusiga. Vitamin och mineralinnehållet är mycket högt och det gör grönkålen till viktig höst- och vintermat för både människor och djur. Den delas efter höjden upp i låga, halvhöga och höga sorter, som kan variera mellan 10 till 150 cm. Grönkålen kan odlas på de flesta jordar, men trivs bäst i en näringsrik och fuktighetshållande jord med bra tillgång på fosfor och kalium"
Den godaste grönkålen enligt min mening med lite svagt syrlig smak är Pentland Brig . Varje år till jul gär jag långkål recept nedan* jag kan inte tänka mej ett julbord utan. Stammen blir dryga halvmetern hög och bär en stor mängd ljusare gröna , spröda (det knakar om dom), vågkrusiga vackra blad. Pentland Brig var mycket nära att försvinna för några år sedan, men räddas av en liten engelsk fröfirma läser jag hos Runåberg. Ekofrö från Runåbergsfröer
"Grönkålen har odlats mycket länge. I de Egyptiska pyramiderna har gjorts fynd som visar att grönkålen var högt värderad både som föda och till dekoration. Hos oss här i Norden är den troligen en av de äldsta odlade köksväxterna. Grönkålen knyter sig inte till ett huvud och bladen är mer eller mindre krusiga. Vitamin och mineralinnehållet är mycket högt och det gör grönkålen till viktig höst- och vintermat för både människor och djur. Den delas efter höjden upp i låga, halvhöga och höga sorter, som kan variera mellan 10 till 150 cm. Grönkålen kan odlas på de flesta jordar, men trivs bäst i en näringsrik och fuktighetshållande jord med bra tillgång på fosfor och kalium"
*Recept på Långkål
Repa av bladen från grönkålsstånden. Här Pentland Brig (Räkna med att 1 kg färsk grönkål ger 400-500 gram kokt kål.) Koka i 20 minuter i buljong.(ex. skinkspadet) Låt kålen rinna av i durkslag jag brukar lägga allt i en ren silduk och krama ur spadet . Grovhacka. Fräs hacket av grönkålen i en stekpanna med smör, häll på grädde och låt det stå och småputtra. Salt och peppra efter smak.