This post was originally uploaded by Tyra in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Some like it hot...
Jag gillar verkligen het mat, tänk vad gott med en vällagad Chili con Carne med lite drag i som man säger eller en god söt/stark Thaisallad med räkor eller biff oj så gott. Jag odlar all min chili men jag måste säga att det mesta jag äter är inte hett alls. Chervena Chushka till exempel är ju underbart god att äta rakt av, grön eller röd spelar ingen roll den är lika god. Ancho Gigante kallas Poblano i mexico den har också en fin chilismak och är inte så hiskligt stark den heller. Den lilla söta chilin på bilden är däremot inte att leka med, den hittade jag på en resa till Mexico, vet inte det korrekta namnet men jag kallar den Mr. Mexico and he is hot hot hot.
Botaniskt är chilin en bärfrukt och det finns hur många sorter som helst flera hundra och sedan kommer det till tusentals med hybrider cirka 5000 var den senaste siffran jag hörde. Så det finns att välja på. Jag har en rund Cayenne som ser ut som en liten god jordgubbe men akta den gubben är ockå het som attan, här kommer en bild på den.
Chilifrukten innehåller B,C och E vitamin också capsaicin och den halten varierar mycket från frukt till frukt. Capsaicinet finns mest i fröfäster och i mindre mängder i fruktväggen. Man mäter styrkan på chili i scoville där vanlig paprika ligger på mellan noll och 100 scovillegrader, Jalapeño på 2 500 – 5 000 och rent capsaicin på 16 miljoner. Populärt brukar man ha en 10 gradig skala där vanlig paprika är 0 och Jalapeño är 6 och Habanero 10.