Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Nyheter och Boktips om bl.a. Köksträdgården

This post 'Nyheter och Boktips om bl.a. Köksträdgården' was originally uploaded by Tyra Hallsénius-Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN




Boktips om lite kulturhistoria, grönsaker och köksträdgården.



Jag var inne på Kulturbutik och beställde lite böcker, bl.a. Våra kulturväxters namn av Aldén, Björn. det var Owe J (Slöinge) i Allt om Trädgårds forum som tipsade om den. Det var i samband med att det diskuterades att SKUD skall stängas ned. (forumtråden) Jag har alltid varit intersserad av kulturhistoria när det gäller trädgården så den boken beställde jag. Sedan hittade jag en bok av Johan Lemte från 2002 Kulturväxter i kruka, den köpte jag också, det var dock en beställningsvara så den får jag vänta lite på...spännande.


3 kommande trädgårdsböcker

 De är inte utgivna än men kommer nu snart.


1.



Köksträdgårdens historia
av Björn Hansson/ Marie Hansson



De första trädgårdarna var sannolikt köksträdgården och fruktträdgården, där människor lärde sig att odla sådant som kunde ätas. Spåren efter människans odling är många tusen år gamla och i Bibeln talas det om att det odlas lök, dadlar, meloner och vindruvor.


Köksträdgårdens historia låter läsaren företa en kulturhistorisk vandring genom nyttoträdgårdar från antiken till nutiden med dess nyvaknade odlarlust. Jämte den historiska översikten ger boken inspiration för den egna odlingen. Varje kapitel avslutas med en omfattande växtlista.


Länge odlades köksväxter tillsammans med blommor. I medeltidens kålgårdar delade ringblomman bädd med lök och kål; också i renässansens rätlinjiga trädgårdar förenades det nyttiga med det vackra. Först i barockens stora slottsträdgårdar anlade trädgårdsmästarna kvarter i vilka enbart grönsaker och kryddor odlades.

Men aldrig har köksträdgården varit så väl utvecklad och förfinad som i det viktorianska England under 1800-talets andra hälft. De förmögnas köksträdgårdar var storslagna och genomtänkta anläggningar, där en mängd olika grönsaker och sorter odlades. I dessa kökstsrädgårdar uppfördes också växthus för gurka, vindruvor, ananas med mera. När första världskriget bröt ut och trädgårdsmästare och trädgårdsdrängar fick dra ut i strid försvann emellertid förutsättningarna för dessa arbetsintensiva trädgårdar. Köksträdgårdens historia kommer ut i februari.



2.





200 gröna tips för kökslandet


Originaltitel: 200 veg-growing basics

översatt av: Olsson, Anna

Enkla och varierade tips för köksodlingen

Att odla sina egna grönsaker är en trevlig syssla som både är snäll mot plånboken och miljön. Oavsett om man har en stor trädgård eller en liten balkong så kan alla med gröna fingrar ha en liten täppa eller odling. Och med grönsaker som man egenhändigt tagit fram får ens familj och vänner äta näringsrika och välsmakande grönsaker. I den här behändiga boken finns råd till både nybörjaren och den erfarne odlaren, här står allt man behöver veta för att odla sina egna grönsaker. 200 gröna tips för kökslandet kommer ut i mars. 


3.




Handbok för köksträdgården

Nyutgåva av grönsaksodlarnas standardverk av Lena Israelsson


Lena Israelssons Handbok för köksträdgården - ett måste för varje fritidsodlare. Nu i lågprisutgåva, utökad med många nya sorttips. Att odla köksväxter är en snabbt växande folkrörelse. Nya influenser och grödor strömmar in över vårt land - nu kommer Handbok för köksträdgården äntligen ut igen, med fantastiska färgfoton och ännu fler köksväxter och odlingstips. Här finns alla grönsaker, kryddor och bär som kan odlas i en svensk köksträdgård: fler än 125 olika slags grönsaker, 30 kryddväxter och 15 bärsorter.
I Handbok för köksträdgården lär Lena Israelsson ut grunderna, begreppen, redskap och maskiner och mycket mycket mer, men framför allt inspirerar hon till odlingslust!

Den kommer ut  i mars.

Text o bilder ovan: Kulturbutik



Längtar så efter att få sitta i den varma
 växthuset och få läsa lite nya böcker.

.

Handbok för Köksträdgården har jag redan två exemplar av, den ena är riktigt gammal och snart utsliten :-). Faktiskt ser alla hennes böcker lite tuggade ut...men det är för att de används så flitigt . De är sannerligen inte några som står och dammar i hyllan.



 Köksträdgårdens Historia av Hanssons är något som jag verkligen längtar efter att få läsa, det låter vansinnigt spännande. Det är ett super intressant ämne.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...