This post "Jordärtskocka - Helianthus tuberosus" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Jordärtskocka Helianthus tuberosus
Jordärtskockan som är en nära släkting till solrosen och kommer ursprungligen
från Nordamerika. Den kan precis som en
del solroser bli mycket hög, 2-3 meter är inget ovanligt. Den kom till Europa
på 1600-talet och upp till Sverige på mitten av 1600 talet.
Till skillnad från solrosen är
jordärtskockan flerårig och den har underjordiska utlöpare likt dahlians
knölar. Både Dahlia knölar och jordärtskockan innehåller ett ämne som heter
inulin vilket kan ge lite bubblig mage om man äter för mycket. Nu brukar vi
inte äta Dahlians knölar men man kan och man blir hungrig. Jordärtkockan
innehåller C-vitamin, 5 olika sorters B-vitaminER, järn, kalcium, kalium,
magnesium, zink och fosfor.
Det är alltså dessa underjordiska
knölarna mat äter. Skördas sen höst - tidig vinter. Jag skördade lite idag 17
mars och de var alldeles utmärkta. Man kan med andra ord skörda dem så länge
det inte är tjäle i marken.
Kärt barn har många namn: Jordpäron, Kanadensisk tryffel eller solrötter?
Kronärtkockan är en riktig
tuffing och kan odlas upp till zon 7 och är i regel problemfri. Växer sig
kraftiga och fina i en välgödslad, mullrik jord gärna åt det sandiga hållet. pH
7,0–7,5. Sedan kan man odla som Bengt Flärd f.d. ordförande i FOBO - han odlarjordärtkockorna direkt på komposten och detta med ett stålande gott resultat. Läs artikeln den är så intressant.
JORDÄRTSKOCKAN I KÖKET
Så här gör jag min soppa:
1. Skala schalottenlök och
jordärtskockor. När man skalar jordärtskockor är det bra att ha en bunke med
vatten och lite citronsaft i bredvid kasta ner kockorna i vattnet så fort de är
skalade så blir de inte missfärgade.
2. Skär upp schalottenlöken i mindre
och fräs dem i smör på medelvärme. När löken har svettats ett tag tillsätts
jordärtskockorna. Låt dem fräsa med i några minuter under omrörning.
3. Häll på det vita vinet och
buljongen låt sedan koka ihop och reducera i cirka en kvart.
4. Tillsätt grädden och låta allt
sjuda i ytterligare några minuter.
5. Använd en mixer och mixa
soppan slät och fin.
6. Smaka av soppan med salt och
peppar.
Soppan är vackert neutral med vill man piffa upp
den någon utseendemässigt så kommer några tips här. Servera den med,
rosepeppar, kryddgrönt, pumpafrön eller varför inte lite ärtskott.
GILLAR NI INLÄGGET? DELA DÅ DET GÄRNA/ TYRA
Skriv gärna en rad till mig om tips och idéer.
Antingen här eller på min mail tilltyra@gmail.com