This post "Mer Rabarber!" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
R som i Rabarb.
Bild/ Majas alfabet av Lena Anderssons
Rabarber kan jag aldrig få för mycket av och i år skall det äntligen bli av att jag skall ta och köpa lite nya rabarber. Jag tänkte testa några olika sorter, nu har jag satt upp dessa tre sorterna på min önskelista:
- ’Marshall’s Early Red’, rödstjälkig, tidig och smakrik. En av de rödaste av dem alla
- ’Rosenhagen’ en välsmakande rabarb som har låg oxalhalt
- ’Spangsbjerg’, nr. 1115, rödstjälkig, välsmakande
Rabarber växer bra på de
flesta jordar, men allra bäst växer den på en halvskuggig och lite fuktig plats,
lite svårt att hitta på min bergiga tomt men jag tänkte mig i halvskuggan
intill en syrenhäck. Den vill också ha en djup, mullrik, näringsrik jord med
ett pH-värde på 7,0-7,5 och det skall nog inte vara några problem.
Rabarber är annars så lättodlade
och ger snällt fina rabarber år efter år. Rabarbern är näringskrävande så man
får ge dem lite kärlek i form av stallgödsel och kompost. Dels innan
planteringen och sedan under vintern. Om
du inte har givit dem gödning än så är det hög tid nu.
Jag tänkte att jag skall
ta och ge mina rabarber (osort okänd) lite extra nu i helgen för jag kommer inte
ihåg om jag gav dem något innan jag ”bäddade vinter” d.v.s. täckte med halm och
kompost i november. Sedan skall jag ta och tippa över en svart plasthink och
driva dem lite grann, så de kan skördas en aning tidigare.
RABARBER I BLOM
...och ja, man bör ta bort blomstänglarna, men jag tycker att de är så vackra.
RABARBERROT
RABARBERROT
Rabarberns rot används har används som medicinalväxt i år hundranden, kanske inte så mycket idag här i västvärlden men väl i TCM (Traditional Chinese Medicine). Roten har laxerande egenskaper.
RABARBERBLAD
Obs! Bladen skall inte ätas! Men de går bra att använda som täckodlingsmaterial.