This post "Chimichurri - recept och kuriosa" was originally uploaded by Tyra Hallsénius -Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Chimichurri
Nu är det dags att börja skörda örter/kryddor så smått från
köksträdgården. Här kommer ett tips om vad man kan göra.
Chimichurri – Den sydamerikanska såsen som är så användbar!
Såsen har troligtvis sitt ursprung i Argentina och historierna om
hur namnet kom till är många en del hävdar att det är en förvrängning av en
engelsmans namn ”Jimmy something”, andra hävdar att det har Baskiskt ursprung ”tximitxurri” som skulle betyda lite slarvigt översatt - en
blandning av flera saker i ingen speciell ordning. Den förklaringen tycker
jag låter mycket trolig, för det är precis vad det är.
Som tillbehör till
sommarens grillrätter passar Chimichurrin utmärkt, men testa den också att marinera
kött och fisk i. Du kan också med fördel använda Chimichurrin att dippa i, till
exempel potatisklyftor eller varför inte till kronärtskockorna istället för
smör, superenkelt och jättegott.
Traditionell Chimichurri är gjord av finhackad persilja, hackad
vitlök, olivolja, oregano, och vinäger röd eller vit.
Bild: Chimichurri med Rosépeppar här serveras den till sommarens primörer.
Man kan sedan variera
Chimichurrin med att tillsätta koriander, schalottenlök, chili/paprika,
gräslök, kummin, timjan, citron, lime, citronmeliss eller lagerblad och så
vidare allt efter smak. Eller med rosépeppar som på bilden ovan.
Röd Chimichurri - där tar man basingredienserna till traditionell
Chimichurri och tillsätter sedan tomat, chili och eller paprika
Traditionell Chimichurri
1 ½ dl ordentligt hackad och packad färsk bladpersilja, putsa bort de grova stjälkarna
3-4 vitlöksklyftor
2 msk färsk oregano blad
1 dl olivolja
½-1 dl röd eller vitvinsvinäger
1 tsk havssalt
1/4 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk relativt het hackad färsk chili
Blanda ihop allt i en skål och låt Chimichurrin stå och dra en
stund innan du använder den.
Torkad Chimichurri kryddblandning
Du som odlar din egen mat kan nu passa på att torka örter/kryddor
till din egna Chimichurri blandning
som du kan spar till vinterns matlagning
Ta alla torra
ingredienserna till den traditionella Chumichurrin, se recept ovan. Ta allt
förslagsvis gånger 4 så blir det en ordentlig sats.
Flaga vitlök tunt, hacka persilja, oregano, koriander och skiva
chilin tunt. Bred ut alltsammans på bakplåtspapper och lägg det på en bricka,
gärna av korg. Torka sedan alltsammans på en mörk, luftig och varm plats.
Alternativt kan du givetvis torka dem i varmluftsugn på dryga 40 grader eller
använda en frukt/bär tork. Hur som helst när allt är riktigt torrt lägger du
allt i burkar och försluter. Om du vill kan du redan här tillsätta salt och
svartpeppar.
Lycka till/ Buena suerte con su
chimichurri