Såhär i slutet av juli dyker det upp en massa läckerheter ute i köksträdgården. Det blir alltid en andra frukost när man går den sedvanliga trädgårdsrundan på morgonen. En dag som idag känns det sådär otroligt perfekt, någon där uppe har givit min trädgård 12mm välbehövligt regn så trädgården känns och ser fantastisk ut.
Ärtorna når sällan köket...de smakar bäst att äta direkt ute i köksträdgården
Bild: Små läckra sockerärtor
Äta eller inte? Det är frågan. Jag tror aldrig jag har ätit någon kronärtskocka
från min trädgård, jag kan bara inte förmå mig att "hugga halsen"
av min "kung av köksträdgården".
Den är väl den mest majestätiska av alla grönsaker i trädgården.
Jag tror nog att den får stå kvar och slå ut sin magnifika blomma.
Bild: Kronärtskocka 'Green globe'
När jag var ute och seglade förra veckan så gjorde jag en kronärtskocksrisotto och den blev sagolikt god. Det är inte den vackraste av rätter precis men god damn så god den blev.
Här kommer mitt eget recept på risotto med kronärtskockor.
Kronärtskocksrisotto
Risotto con Carciofi
2 kronärtskockor
2 msk smör/olivolja
3 dl avorioris
cirka 1 liter grönsaksbuljong och kronärtkocksvatten
3 dl vitt vin
2 dl riven parmesan
salt och peppar
slätbladig persilja
1-2 citroner
Koka kronärtkockorna i rikligt med vatten och en buljongtärning tills de är riktigt färdiga. Låt de ligga kvar i vattnat tills att det är svalt. "plocka" kronärtskockan och skär i ordning botten till mindre bitar.
Fräs de fint hackade schalottenlökarna i smör/olivolja, häll i avorioriset och rör om ordentligt. Häll på buljong/kronärtkocksvatten (en tredjedel ungefär). Låt det puttra 5-10 min, späd igen med ytterligare 1/3 av vätskan och låt den koka in.
Späd nu med vinet tillsätt kronärtskockan, pressa i citron efter smak, salt och peppar samt hälften av parmesanen.
När risotton är färdig skall riset vara "al dente" och konsistensen krämig mot det lösa hållet. Späd med mer spad om det behövs. Den skall absolut inte vara stampig.
Servera med resten av parmesanen, citron och nymald svartpeppar.
Buona fortuna con il risotto con carciofi. Bon appetit!