Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Kronärtskocka och sockerärtor i köksträdgården

 Såhär i slutet av juli dyker det upp en massa läckerheter ute i köksträdgården. Det blir alltid en andra frukost när man går den sedvanliga trädgårdsrundan på morgonen. En dag som idag känns det sådär otroligt perfekt, någon där uppe har givit min trädgård 12mm välbehövligt regn så trädgården känns och ser fantastisk ut.  

Ärtorna når sällan köket...de smakar bäst att äta direkt ute i köksträdgården

Ärtskida
Bild: Små läckra sockerärtor


Äta eller inte? Det är frågan. Jag tror aldrig jag har ätit någon kronärtskocka
från min trädgård, jag kan bara inte förmå mig att "hugga halsen" 
av min "kung av köksträdgården".

  Cynara cardunculus Kronärtskocka 'Green globe'

Den är väl den mest majestätiska av alla grönsaker i trädgården.
 Jag tror nog att den får stå kvar och slå ut sin magnifika blomma.

Bild: Kronärtskocka 'Green globe'


När jag var ute och seglade förra veckan så gjorde jag en kronärtskocksrisotto och den blev sagolikt god. Det är inte den vackraste av rätter precis men god damn så god den blev.
 Här kommer mitt eget recept på risotto med kronärtskockor.


Kronärtskocksrisotto
Risotto con Carciofi

2 kronärtskockor
2 msk smör/olivolja
3 dl avorioris
cirka 1 liter grönsaksbuljong och kronärtkocksvatten
3 dl vitt vin
2 dl riven parmesan
salt och peppar
slätbladig persilja
1-2 citroner

Koka kronärtkockorna i rikligt med vatten och en buljongtärning tills de är riktigt färdiga.  Låt de ligga kvar i vattnat tills att det är svalt. "plocka" kronärtskockan och skär i ordning botten till mindre bitar.

Fräs de fint hackade schalottenlökarna i smör/olivolja, häll i avorioriset och rör om ordentligt. Häll på buljong/kronärtkocksvatten (en tredjedel ungefär). Låt det puttra 5-10 min, späd igen med ytterligare 1/3 av vätskan och låt den koka in.

 Späd nu med vinet tillsätt kronärtskockan, pressa i citron efter smak, salt och peppar samt hälften av parmesanen. 

När risotton är färdig skall riset vara "al dente" och konsistensen krämig mot det lösa hållet. Späd med mer spad om det behövs. Den skall absolut inte vara stampig.

Servera med resten av parmesanen, citron och nymald svartpeppar.



  Buona fortuna con il risotto con carciofi. Bon appetit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...