Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Kickstarta din köksträdgård - artikel i SvD

This post "Kickstarta din köksträdgård" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Än är det inte för sent!

Gör en kickstart på din köksträdgård.

 Jag hade med en artikel SvD MAGASINET i lördags, skriven av Jenny Damberg och bilder av mig. Du kan läsa artikeln här Kickstarta din köksträdgård Men det blev inte helt rätt, under avsnittet "Fiffiga odlingstips"

Jag läste korrekturet och skrev sedan till Jenny..."- Du måste ta bort Täck botten med markväv, som häftas fast en bit upp på insidan av träkragen, och fyll med planteringsjord. Det är absolut inte bra
då kan ju inte maskarna komma in till jorden. Så ingen markväv! Om man måste täcka så recycla dagstidningar. SvD exempelvis ;D" Det skrev jag t.o.m. med rött för att jag tyckte inte det alls var ett bra tips.

Så mitt tips är alltså ingen markduk när du anlägger en pallkragerabatt.


Ett annat superbra odlingstips är att återanvända gamla champinjonlådor som du får gratis hos din handlare.

Gör så här:

Klä champinjonlådan med duk - fiberduk, markduk eller dylikt
Full med god jord
Platta till jorden och vattna igenom
Så - bredså dina sallatfröer eller vad du nu vill så
Täck fröerna
Vattna igen försiktigt
Täck med plast, så att inte jorden torkar ut.

Om du sått exempelvis plocksallat så redan efter ett par dagar börjar de att titta upp. Du kan du välja att fortfarande ha kvar sallaten i champinjon lådorna eller flytta dem till annan plats.


Plantor direkt?! Kika in hos Klostra.se min handelsträdgård på nätet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...