Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Sightseeing - Skönt grönt från Paris


This post "Sightseeing - Skönt grönt från Paris" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Finns det något vackrare är sköna, gröna råvaror. Jag älskar att laga mat och att få gå och handla sina fina fräscha råvaror på ett sådant ställe är verkligen ett privilegium. (Inte att jämnföras med egenskördade juveler förstås men det här är en annan grej) Nu är det här inte min lokala mataffär precis men jag önskar att så var fallet.

 Välputsad och tillfiffad grönsaksdisplay - Grönsaksavdelningen i en Saluhall i Paris


Sightseeing...

Lokala marknader, farmer´s markets och saluhallar är sevärdheter som står högst upp på min lista över platser att besöka när jag kommer till en ny stad. Det här kollaget är från Paris och att få strosa runt här en timme eller så och njuta av alla fantastiska arrangemang och dofter som lik en fransk vals smeker mina sinnen, det är lycka det. Betydligt mer intressant än det där tjafset de kallar julmarknad som hålls längs med Champs Elysee där tiotusentals människor flockas och trängs mellan bodar som mestadels säljer skräp och allehanda tingeltangel. Med ett sorl som är öronbedövande puttar de runt varandra i en långsamt likt lava trögflytande ström upp och sedan ner för ”the Champs”, pust, nej det enda positiva med det besöket var en halvbra Vin Chaud.


Januari, en månad att låta sig inspireras och börja planera inför odlingssäsongen 2013


Nu när jag sitter med mitt kollage framför mig och känner hur det börjar det att klia lite i mina gröna fingrar. När jag ser alla de fina sallatsorterna funderar jag på vad för kul sallatsorter jag skall pröva på att odla i år. Snart, om bara några veckor så sätter det fart ordentligt, så nu i januari då skall man inspireras, planera och beställa fröer inför odlingssäsongen 2013.

Sallat kan man verkligen inte få för mycket av, det finns ju så många fantastiska varianter på temat. Sallatmixerna har jag alltid med, plocksallat i alla olika färger och former. De är ett måste. Nelson Garden, Franchi och Runåbergs fröer har alla sina egna blandningar som är bra. Sallat som jag kallar vintersorter d.v.s. sallat som är lite tåliga mot kalla nätter är också bra att ha, Winter Density är en namnet på en vanlig huvudsallat för att nämna någon. Maché sallat som också förövrigt kallas vintersallat är också supergott och köldtåligt Valerianella locusta Leaved d´Orlanda. Det är en gammal kulturarvssort med härligt mörkgröna frodiga blad. Rekommenderas verkligen, den är toppen både i sallad och till varma rätter.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...