This post "Sightseeing - Skönt grönt från Paris" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Finns det något vackrare är sköna, gröna råvaror. Jag älskar
att laga mat och att få gå och handla sina fina fräscha råvaror på ett sådant ställe är
verkligen ett privilegium. (Inte att jämnföras med egenskördade juveler förstås
men det här är en annan grej) Nu är det här inte min lokala mataffär precis men jag önskar att så var fallet.
Välputsad och tillfiffad grönsaksdisplay - Grönsaksavdelningen i en Saluhall i Paris
Sightseeing...
Lokala marknader, farmer´s markets och saluhallar är
sevärdheter som står högst upp på min lista över platser att besöka när jag
kommer till en ny stad. Det här kollaget är från Paris och att få strosa runt
här en timme eller så och njuta av alla fantastiska arrangemang och dofter som
lik en fransk vals smeker mina sinnen, det är lycka det. Betydligt mer
intressant än det där tjafset de kallar julmarknad som hålls längs med Champs Elysee
där tiotusentals människor flockas och trängs mellan bodar som mestadels säljer
skräp och allehanda tingeltangel. Med ett sorl som är öronbedövande puttar de
runt varandra i en långsamt likt lava trögflytande ström upp och sedan ner för ”the
Champs”, pust, nej det enda positiva med det besöket var en halvbra Vin Chaud.
Januari, en månad att låta sig inspireras och börja planera inför odlingssäsongen 2013
Nu när jag sitter med mitt kollage framför mig och känner
hur det börjar det att klia lite i mina gröna fingrar. När jag ser alla de fina
sallatsorterna funderar jag på vad för kul sallatsorter jag skall pröva på att
odla i år. Snart, om bara några veckor så sätter det fart ordentligt, så nu i januari då skall man inspireras, planera och beställa fröer inför odlingssäsongen 2013.
Sallat kan man verkligen inte få för mycket av, det finns ju
så många fantastiska varianter på temat. Sallatmixerna har jag alltid med,
plocksallat i alla olika färger och former. De är ett måste. Nelson Garden,
Franchi och Runåbergs fröer har alla sina egna blandningar som är bra. Sallat
som jag kallar vintersorter d.v.s. sallat som är lite tåliga mot kalla nätter
är också bra att ha, Winter Density är en namnet på en vanlig huvudsallat för
att nämna någon. Maché sallat som också förövrigt kallas vintersallat är också
supergott och köldtåligt Valerianella locusta Leaved d´Orlanda. Det är en gammal kulturarvssort med härligt mörkgröna
frodiga blad. Rekommenderas verkligen, den är toppen både i sallad och till
varma rätter.