This post "Valentinsådden - Mitt startskott i köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Valentinsådden
I mitten av februari är det äntligen dags för den första
sådden, det är som alltid tufft att hålla sig ända fram till Alla hjärtans dag, men snart så är vi där.
Valentin har då namnsdag och jag har därför döpt dagen för min störa första
sådd till Valentinsådden. Borden är framställda och växtlamporna håller på att
riggas, snart så är det dags att sätta igång
På den stora Valentinsådden sås de värmekrävande växterna
som skall ut till växthuset senare och några andra som tar lång tid på sig att
växa till sig.
Som vanligt i min trädgård så är det de gamla fina sorterna
som används i första hand, hybriderna tar jag till om jag bara måste testa någon sort. Här kommer en liten lista på några av mina favoriter som jag
också skrivit om i min bok ”Året i Köksträdgården”
Chilipeppar
’Poblano Ancho Gigantea’
En grön tunnskalig mild chili. Härstammar från Puebla Mexico. Den har en fantastisk krispighet och är den chilin som jag tycker smakar färgen ”grön”. Man kan verkligen blunda och säga att den här är grön till färgen. Torkad kallas den för Ancho.’Jalapeño’
Tjockskalig het chilipeppar, den är betydligt mer köttig är
den ovan nämnda ’Poblano’. Används flitigt i matlagningen och passar utmärkt
att lägga in både som grön eller när den är moget röd.
’Rocoto’
Fantastiskt vackra blommor som faktiskt är lila, lite
ovanligt när det kommer till chiliblommor som vanligtvis är blekt gula till
färgen. Rocoton är bulligt rund till formen och är köttig i skalet. Het som
humhum och är fantastiskt bra i köket. Jag brukar använda den till min ”Tabasco”
som då naturligtvis och följaktligt heter ”Rocotosås”. Något annat som är lite
speciellt med denna är dess frö, de är svarta.
’Habanero’
Det är det hetaste av mina chilipeppar, odlar den varje år
för att den är så otroligt vacker.
Vackert veckad, finns i en massa färger vit, gul, orange, röd och brun.
200.000-350.000 SHU (scoville heat unit)
VARNING! När man handskas med dessa heta sorter rekommenderar jag verkligen skyddsglasögon och handskar på. Vill man vara utan handskar kan man använda kniv och gaffel när man jobbar med het chilipeppar.
Kronärtkocka och Aubergine
Både kronärtskocka och aubergin är också med i Valentinsådden.
Där har jag faktiskt inga riktiga favoriter annat än att när det kommer till auberginerna
så tycker jag att de vanliga lila auberginerna typ sådana vi hittar i affären
är de som ger bäst skörd. Här kommer faktiskt en hybridsort ’Moneymaker’ frånLord Nelson och sedan har vi Early Long Purple 3, ekofrö från Runåbergs fröer
Även Tomatillo, Amarant och lite örter brukar få komma med i
Valintinsådden. Tomatillo ’Purple’ och ’Toma Verde’, dessa är en physalis och
heter Physalis philadelhpica på latin.
Amaranterna har jag skrivit om här - Amarant. Min absoluta favorit där är ’Hopi Red Dye’ en riktig gammal kulturarvsort med spännande förflutet.
Örter
Vilka örter då, ja det är persilja, timjan, rosmarin, kyndel
och timjan? Dessa använder jag mycket när jag samplanterar ute i min potager. Kurs i köksträdgårdsodling och samplantering kommer att anordnas i min trädgård under våren 2013
Ja det där var lite om min Valentinsådd och då var det bara
att vänta ett par veckor till innan jag får sätta igång. Nu vet ni i alla fall
varför den har fått namnet Valentinsådden och vad som planteras då.
Jag återkommen lite senare och vilka lämpliga tillbehör som
kan vara bra att ha till hands vid frösådden.
Lycka är att odla sin mat/ Tyra