Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Valentinsådden - Mitt startskott i köksträdgården


This post "Valentinsådden - Mitt startskott i köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN

Valentinsådden
I mitten av februari är det äntligen dags för den första sådden, det är som alltid tufft att hålla sig ända fram till Alla hjärtans dag, men snart så är vi där. Valentin har då namnsdag och jag har därför döpt dagen för min störa första sådd till Valentinsådden. Borden är framställda och växtlamporna håller på att riggas, snart så är det dags att sätta igång

På den stora Valentinsådden sås de värmekrävande växterna som skall ut till växthuset senare och några andra som tar lång tid på sig att växa till sig.

Som vanligt i min trädgård så är det de gamla fina sorterna som används i första hand, hybriderna tar jag till om jag bara måste testa någon sort. Här kommer en liten lista på några av mina favoriter som jag också skrivit om i min bok ”Året i Köksträdgården”

Chilipeppar


’Poblano Ancho Gigantea’

 En grön tunnskalig mild chili. Härstammar från Puebla Mexico. Den har en fantastisk krispighet och är den chilin som jag tycker smakar färgen ”grön”. Man kan verkligen blunda och säga att den här är grön till färgen. Torkad kallas den för Ancho.

’Jalapeño’

Tjockskalig het chilipeppar, den är betydligt mer köttig är den ovan nämnda ’Poblano’. Används flitigt i matlagningen och passar utmärkt att lägga in både som grön eller när den är moget röd.

’Rocoto’

Fantastiskt vackra blommor som faktiskt är lila, lite ovanligt när det kommer till chiliblommor som vanligtvis är blekt gula till färgen. Rocoton är bulligt rund till formen och är köttig i skalet. Het som humhum och är fantastiskt bra i köket. Jag brukar använda den till min ”Tabasco” som då naturligtvis och följaktligt heter ”Rocotosås”. Något annat som är lite speciellt med denna är dess frö, de är svarta.

’Habanero’

Det är det hetaste av mina chilipeppar, odlar den varje år för att den är så otroligt vacker.  Vackert veckad, finns i en massa färger vit, gul, orange, röd och brun. 200.000-350.000 SHU (scoville heat unit)

VARNING! När man handskas med dessa heta sorter rekommenderar jag verkligen skyddsglasögon och handskar på. Vill man vara utan handskar kan man använda kniv och gaffel när man jobbar med het chilipeppar.


Kronärtkocka och Aubergine

Både kronärtskocka och aubergin är också med i Valentinsådden. Där har jag faktiskt inga riktiga favoriter annat än att när det kommer till auberginerna så tycker jag att de vanliga lila auberginerna typ sådana vi hittar i affären är de som ger bäst skörd. Här kommer faktiskt en hybridsort ’Moneymaker’ frånLord Nelson och sedan har vi Early Long Purple 3, ekofrö från Runåbergs fröer

 Vad mer kommer med i Valentinsådden den 14 februari?

Även Tomatillo, Amarant och lite örter brukar få komma med i Valintinsådden. Tomatillo ’Purple’ och ’Toma Verde’, dessa är en physalis och heter Physalis philadelhpica på latin. Amaranterna har jag skrivit om här - Amarant. Min absoluta favorit där är ’Hopi Red Dye’ en riktig gammal kulturarvsort med spännande förflutet.

Örter 

Vilka örter då, ja det är persilja, timjan, rosmarin, kyndel och timjan? Dessa använder jag mycket när jag samplanterar ute i min potager. Kurs i köksträdgårdsodling och samplantering kommer att anordnas i min trädgård under våren 2013

Ja det där var lite om min Valentinsådd och då var det bara att vänta ett par veckor till innan jag får sätta igång. Nu vet ni i alla fall varför den har fått namnet Valentinsådden och vad som planteras då.
Jag återkommen lite senare och vilka lämpliga tillbehör som kan vara bra att ha till hands vid frösådden.Lycka är att odla sin mat/ Tyra


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...