Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Dagens skörd - 4th of July

Dagens skörd - 4th of July - was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN4th of July i dag men den blir ingen amerikansk hamburgare till middag, istället får jag festa med nyskördat från köksträdgården.

Nyskördat!

Första tomaterna börjar komma nu och först ut att mogna var en liten 'Piennolo' tomat eller kanske mer korrekt sagt en tomat av Piennolotyp, den andra är en 'Chilega', detär i all fall vad det står på eticketten men nu undrar jag om det kan stämma min tmat är ingen körsbärstomat. Om 'Chilega' skriver Runåbergsfröer såhär: Chilega är en av de absolut sötaste tomater vi smakat. Den är rena godiset. Vi känner inte till historien bakom, men fröna vi förökat upp kommer ursprungligen från Åke Truedsson. Det är en högväxande körsbärstomat med röda, små frukter på 7-10 g. Frukterna hänger i massor i breda klasar. Chilega börjar ge bland de tidigaste och håller ut till de senaste på hösten. Den klarar vårt utomhusklimat utan vidare, men passar lika bra i växthus och uterum. Plantan är inte så starkväxande, men bör ändå tjuvas för att inte bli för omfångsrik.

Sedan blev det fyra sorters squash som jag skördade även fast de är lite små men jag tycker att det verkar komma en hel massa blommor hela tiden så det är lika bra att ta dem små och späda. En fin grön paprika plockade jag av också, finns det något bättre än att sätta tänderna i en grön paprika, det finns ju inget som smakar så gröööönt. Förutom allt detta blev det även en bunt (cirka 500 gram) med bondbönor.

Trastarna och jag håller på att dela upp körsbärsträdets skörd i mellan oss. Jag är faktiskt mer än nöjd över vad jag lyckats att plocka, nu lämnar jag nog grenarna i toppen till pippifåglarna.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...