This post "Mexikansk Dragon - Tagetes lucida" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Mexikansk
dragon - Tagetes lucida
Kärt barn
har många namn, så också denna växt. Glanstagetes eller mexikansk dragon på
svenska och på engelska kallas den för Sweet Mace aka Texas tarragon, Spanish
tarragon. Jag föredrar att kalla den mexikansk dragon. Den mexikanska dragonen är
en årig ört/krydda och blir upp emot halvmetern hög, den har gul små söta
blommor och ett glansigt grönt bladverk, därav namnet ”Glanstagetes”antar jag.
Smaken är åt dragonhåller och inte så stark som den franska dragonen, långt ifrån faktiskt.
Frösådd: Fröså
tidigt inomhus. Så fröerna ytligt i väldränerad jord, täck med ett tunt lager
vermikulit. Täck med plast eller använd minidrivhus, välj en ljus varm plats
till din frösådd. Omplantering sker när den går att hantera de små plantorna.
Välj en god väldränerad jord och en kruka på minst 7x7cm. Nu vill den
mexikanska dragonen ha relativt varmt men framför allt ljust. När risken för
nattfrost är över kan du plantera ut dem.
Växtplats:
Varmt och soligt, tänk Mexico! Du kan ha den på frilandet men den passar även
fint i krukor.
Samplantering/jordförbättring.
Tagetes är
en utmärkt samplanteringsväxt till det mesta i köksträdgården och är även bra
som ”mellankultur” då den är gynnsam för jorden.
Jag hörde på
ODLA på P1 härrom dagen och där rekommenderade trädgårdsmästaren att man kunde
använda just tagetes istället för att gräva bort all jord till 60 cm djup när
man skulle anlägga en rosenrabatt där det tidigare hade varit rosor. Man skulle odla tagetes i hela landet och det under en hel säsong.
Tyras Pesto
med Mexikansk dragon
Det här är
en variant på en av världens mest kända röror nämligen den italienska peston.
Där är det basilikan som dominerar och här i min pesto är det den, mexikanska
dragonen som har huvudrollen. Den här dragonen är bra mycket mildare än den
franska och är inte heller släkt med den heller. Den är en tagetes faktiskt vid
namn ’Tagetes lucida’. Du kan använda
både blommor och blad till peston. Så här gör jag min ”Dragon Pesto”, prova den
till kött eller fågel, men testa den också till rostade grönsaker!
RECEPT
Ingredienser:
45 g pinjenötter
3,5 dl
mexikansk dragon ört
2
vitlöksklyftor
60 gram
parmesan
¾ dl
olivolja
Rosta
pinjenöttrna på en plåt i ugnen (200 grader) tills det att de fått fin färg.
Tag sedan ut den och häll av dem från plåten och låt kallna.
Kör alla
ingredienser utom oljan i en matberedare med kniven monterad. När blandning är
fint hackad tillsätter du oljan sakta med en fin stråle. Blanda väl – Färdigt!