Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Yvonnes skörd från odlingslotten

This post 'Yvonnes skörd från odlingslotten' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le jardin potagerSkördetid hos Yvonne


Idag tänkte jag visa lite bilder från min kära odlarvän Yvonne Ingridsdotier. Yvonne har en kolonilott eller kanske rättare sagt odlingslott på  Orhems Fritidsträdgårdar Trekanten.  Jag fick dessa bilderna av Yvonne idag och tänkte visa lite härliga tomatsorter. 

På fatet ligger klockvis dessa kulturarvssorterna…om vi börjar klockan 1 så har vi där Sorrento, sedan kommer Legend, Pomodoro di Pachino, Powers (gul), klockan 8 kommer en Pomodoro di Sorrento till och sedan Sibirjak och sist kl 12 har vi Tiger Tom.Mer härlig skörd...det blir en hel middag!
Här har vi en squash ’Romanesco’ och tomatsorterna är uppifrån sett Pomodoro di Pachino , Tiger Tom (3st) och Sibirjak . De gröna bladen är Vild ruccula och ’Grosse blonde paresseuse’.Jag vill veta mer om vilka tomater som är er läsares favoriter.

Vill du ha dig och dina tomatsorter visade här på bloggen så skriv en rad tilltyra@gmail.com, skicka gärna in bilderna och skriv ett par rader. Även maträtter/recept kan vara av intresse. Hör av dig!


Ha det gott/ Med vänlig hälsning TYRA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...