Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Körsbärssaft med bär från köksträdgården

This post "Körsbärssaft med bär från köksträdgården" was orignally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN  #Skördetid; #Recept; #köksträdgårdHomemade cherry soft drink
Det blev en fantastisk skörd med körsbär i år. Och efter att ha ätit mig mer än mätt på körsbär så bestämde jag mig för att göra ett par flaskor med körsbärssaft. Sommar på flaska, det blir fint att ta fram i vinter. Här kommer mitt recept. Som ger ganska precis 1,75 liter färdig saft.

RECEPT - Körsbärssaft

Ingredienser:

2 l körsbär (cirka 1.5 kg)
6 dl vatten
6 dl socker

Gör så här:

 • Skölj körsbären under rinnande vatten så att du avlägsnar allt smått skräp, du behöver inte ta bort körsbärsskaften och lägg körsbären i en stor kastrull.
 • Häll på vattnet och låt det hela koka upp.
 • Koka bären under lock ca 20 min. Tryck bären med en potatisstomp eller liknande så att bären spricker och all saft rinner ur bären.
 • Häll upp bären i en silställning…typ eller sila genom ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna någon timme eller så.
 • Häll tillbaka saften i den rengjorda kastrullen.
 • Låt koka upp.
 • Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
 • Ta grytan åt sidan och skumma väl.
 • Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor.
 • Skruva på lock och låt kallna.
 • Förvara din fina körsbärssaft svalt


Lycka till!/ TYRA1.     
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...