Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Dragon i köksträdgården - Artemisia dracunculus

This post "Dragon i - Artemisia dracunculus KÖKSTRÄDGÅRDEN” was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN – The Kitchen Garden – Jardin Potager





Jag hade kurs i att “Odla din mat” för ett par veckor sedan och då var det en av deltagarna som sa - Odlar du fransk dragon, det är ju så jättesvårt!
Nej, det är inte alls svårt blev mitt svar. Den franska dragonen är perenn och förökas lämpligen med att dela plantan. Jag bruk göra det tidigt på våren men jag har också gjort det efter min andra skörd i början av juli och det har inte varit några problem med att göra det då heller. Du kan även föröka den franska dragonen genom att ta sticklingar.

Här kommer några tips om hur du kan lyckas med din franska dragon:


Köp en frisk dragonplanta från din lokala handelsträdgård.
Plantera den i en generöst tilltagen kruka, gärna terrakotta. Ge dragonen en väldränerad jord, du kan exempelvis ta vanlig blomjord som jag blandar upp med ej för fin sand.
Växtplats - Ge din dragon mycket sol och värme
Omplantering/Delning - När plantan börjar trängas i krukan så är det dags att plantera om den och ge den ny jord och i samband med det delar du den.
Skötsel/Vinter – Vinterförvara gärna din stora terrakotta kruka med dragon som andra medelhavsväxter, ljus och svalt. Du kan även ha det i växhus eller liknande över vintern, jag själv har den i mitt ouppvärmda växthus.
Skötsel/ Vår - Klipp ner och snygga till din dragon när ljuset börjar komma åter och ge den lite vatten. Dragonen är faktiskt det första som tittar upp på i växthuset våren. Lika tidigt som gräslöken!
Skörd - Första skörden sker redan i maj. Klipp den så att plantan får ett mer buskliknande växtsätt. Av skörden gör man lämpligtvis dragonvinäger. Andra skörden tar jag och gör i början av juli och då brukar jag göra inlagd dragon av den.





RECEPT - Dragonvinäger
 Klipp en snygg dragonkvist och lägg i en flaska med stjälkskaftet neråt i flaskan, fyll sedan på med valfri vinäger. Låt sedan din dragonvinäger stå och dra någon vecka innan den används, den blir faktiskt bara godare med tiden. Låt kvisten ligga kvar i flaskan, den behöver inte silas. 

RECEPT – Inlagd dragon
Lägg dragon kvistar i en burk, du kan klämma ner ganska mycket i varje burk. Jag brukar göra en bukett av dragonkvistarna och trycka ner dem i en burk med skaften uppåt, då kan man lätt dra upp en kvist vid behov. Fyll på med vinäger, röd eller vit efter tycke och smak så att den täcker dragonen.
Låt inläggningen stå och dra, samma sak här som med dragonvinägern, den blir bara bättre med tiden.

Dragonvinäger eller inlagd dragon –What’s the difference? Inte mycket… vinägern är något mildare i smaken och den har jag står framme i köket och används alltsomoftast. Medans den inlagda dragonen, ja där är det främst örten som används till matlagning men givetvis används även den starka vinägern i inläggningen också. Hållbarhet, cirka ett år.


Läs min krönika om Örtenas konung här hos ODLA.nu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...