Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Squash och pumpa - Cucurbita pepo

This post 'Squash och pumpa - Cucurbita pepo' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le jardin potager.Vet ni vad jag får äta ett tag framöver?

Squash och pumpa

Grillad, stekt, bakad, soppa, gratäng...pust, nu gäller det att man är kreativ!RECEPT

Sigyns SquashsoppaIngredienser:

1 squash
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
½ grön chili
1 burk hela tomater
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
2 dl grädde
50 gram Philadelphiaost naturell
olivolja
salt
citron 
svarta oliver
finhackad dill

Gör så här:

Skiva squashen i skivor och dela dessa i fyra bitar, hacka lök och vitlök och fräs alltsammans i olivolja i en kastrull. Blanda därefter i tomaterna med spad, vatten och buljongtärningen. Hacka chilin och rör ner hacket i grytan. Låt alltsamman koka tills squashen känns mjuk ca 15-20 min. Rör ner osten och grädden och pressad citron. Strö över dillen och blanda ner oliverna.


Sigyns Squashkaka


Ingedienser:

3 ägg
3 dl rapsolja
3,7 dl socker
1 tsk vaniljsocker
5 dl oskalad, riven squash

5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk kryddnejlika

2,5 dl valnötter eller hasselnötter

Så här gör du:

Smörj en form motsvarande en halv långpanna (det fungerar även bra att dubblera receptet för en hel långpanna). Värm ugnen till 180°.

Vispa ägg, olja, socker och vanilj tills det är tjockt och fluffigt. Vänd försiktigt i squashen.
Blanda i de torra ingredienserna och slutligen nötterna.

Grädda ca 1 timme i mitten av ugnen.Tips på fler recept emottages tacksamt!
Happy Gardening and Cooking/ TYRA


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...