This post 'Årets hallonskörd' was originally uploaded by Tyra Hallsenius-Lindh n the blogg KÖKSTRÄDGÅRDEN- The Kitchen Garden - Le Jardin Potager
Hallon
Hallon, inte bara en favorit hos alla bin utan även en klar favorit i vår familj. Oftast äter vi upp det mesta direkt ute i trädgården men i bland rätter det till några burkar hallonsylt och ett par flaskor saft. Här kommer ett recept på en hallonsaft, med inte fullt så söt smak som traditionell hallonsaft.
En frisk saft med somrig smak. Sockermängden kan
givetvis regleras efter tycke och smak. Men sockret har effekt på hållbarheten,
mer socker=längre hållbarhet. Så minskar man radikalt på sockret bör man
konsumera saften relativt snabb eller
frys in den vilket jag tycker är toppen bra om man har gott om plats i frysen.
RECEPT
Hallonsaft med citron
Ingredienser:
2 liter
hallon
1 liter
vatten
2
citroner
1 msk citronsyra
4 dl
socker per liter avrunnen saft
Gör så
här:
Rensa
och skölj bären, tvätta och skala av skalet på citronerna med en
potatisskalare. Pressa ur saften och häll den i en kastrull till sammans med
skalen, hallonen och citronsyran. Låt koka under omrörning i en kvart. Sila
saften genom en silduk (gärna övernatten) Mät upp den avrunna saften och
tillsätt sockret, låt koka i cirka tio minuter under omgörning, skumma.
Häll upp
saften på rengjorda flaskor och förslut väl. Förvaras svalt eller frys in
saften i små petflaskor.
Mer recept Hallonsylt - sommar på burk
Odlinsråd - Odla hallon