Tyras syltade squash/pumpa.
Det går att använda både en fast squash eller pumpa till det här receptet, nedan i ”Gör så här” använder jag bara ordet pumpa.
Ingredienser:
1 knappt fast
squash/pumpa (2 kilo)
2 dl inläggningsättika
(12%)
2 dl vatten
4 dl vitvinsvinäger
4 dl socker
1 tsk salt
4 kanelstänger
12 kryddnejlikor
1 dragonkvist/burk
1 msk senapsfrö
Gör så här:
Skär pumpan i tärningar
och lägg dem i en rostfri bunke eller liknande.
Blanda övriga
ingredienser utom dragonkvisten i en kastrull och koka lagen i några minuter.
Häll sedan den heta vätskan över pumpan i skålen. Täck och ställ åt sidan över
natten.
Tick-tack-tick-tack,
efter cirka åtta timmar…
Häll spadet åter i en
stor kastrull och koka upp spadet igen, låt koka 5 minuter. Ta bort kryddorna
om så önskas eller lämna kvar dem som dekoration. Placera pumpa tillbaka till
spadet och låt allt små koka i 5 minuter eller tills det att pumpan är
transparent men fortfarande fast. Låt blandningen svalna. Lägg i en dragonkvist
i varje burk (steril) och lägg i pumpan, tryck ner dem lätt med en slev och
häll på spadet. Förvaras i kylskåp eller om du har lyckan att ha en sval källare
så trivs de naturligtvis bra där. Hållbarhet cirka ett halvår.
Mer om squash och pumpa här