This post "Frösådd - Tidig sallat" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
Tidig Sallat
Sallat kan man med fördel odla året runt om man bara har tillgång till lite extra ljus.
Det finns ju så otroligt många varianter av sallatsfrö att hitta i handeln idag. När det gäller att så inomhus under vinter och vår så föredrar jag plocksallaten. Även den finns i en massa härliga konstellationer, olika färger, former och strukturer.
Min skattkista med fröer är nu öppen - idag är det kruksallad som skall sås. Några frön i varje kruka räcker, tio-tjugo kanske är lagom för en kruka som på bilden. Så fröerna på 0,5 cm djup i väl fuktad jord, fyll krukan med 2/3 blomjord och toppa sedan med såjord. Sallat gror bäst i 15-20 grader och det tar bara en vecka innan de har grott. Sallaten vill ha jämn tillgång till vatten, mycket ljus och näringsrik jord.
Här är det Amaranterna som tittat opp - men ack alldeles för tätt sått, att man aldrig lär sig!
Mer färgglada blad
Amarantsläktet har också en massa trevliga amarantsorter att välja på. Lord Nelson brukar ha en Amarant mix som jag kan rekommendera. Läs mer om mina amaranter här
Jag citerar Wikipedia " Vissa arter, bland andra Amaranthus caudatus och Amaranthus cruentus, har frön med hög proteinhalt och kan odlas som spannmål. Produkter gjorda av frön från amaranter säljs i hälsokostbutiker under namn som amarantfrö, amarantflingor, amarantmjöl och inkavete. Varje buske ger ifrån sig tusentals frön som liksom quinoan har lågt GI-värde, och kan användas till gröt eller bakning. De kan också användas i grytor, blandas i omeletter, efterrätter och sallader." intressant eller hur?
Lycka till!/ Tyra
Det finns platser kvar till den 16 mars!
Välkommen ut på kurs till mig i Vaxholm
(40 minuter från city)