Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Frösådd - Tidig sallat

This post  "Frösådd - Tidig sallat" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 


Tidig Sallat

Sallat kan man med fördel odla året runt om man bara har tillgång till lite extra ljus.
Det finns ju så otroligt många varianter av sallatsfrö att hitta i handeln  idag. När det gäller att så inomhus under vinter och vår så föredrar jag plocksallaten. Även den finns i en massa härliga konstellationer, olika färger, former och strukturer. 
Min skattkista med fröer är nu öppen - idag är det kruksallad som skall sås. Några frön i varje kruka räcker, tio-tjugo kanske är lagom för en kruka som på bilden. Så fröerna på 0,5 cm djup i väl fuktad jord, fyll krukan med 2/3 blomjord och toppa sedan med såjord. Sallat gror bäst i 15-20 grader och det tar bara en vecka innan de har grott. Sallaten vill ha jämn tillgång till vatten, mycket ljus och näringsrik jord.Här är det Amaranterna som tittat opp - men ack alldeles för tätt sått, att man aldrig lär sig!


Mer färgglada blad

Amarantsläktet har också en massa trevliga amarantsorter  att välja på. Lord Nelson brukar ha en Amarant mix som jag kan rekommendera. Läs mer om mina amaranter här 
Jag citerar Wikipedia " Vissa arter, bland andra Amaranthus caudatus och Amaranthus cruentus, har frön med hög proteinhalt och kan odlas som spannmål. Produkter gjorda av frön från amaranter säljs i hälsokostbutiker under namn som amarantfrö, amarantflingor, amarantmjöl och inkavete. Varje buske ger ifrån sig tusentals frön som liksom quinoan har lågt GI-värde, och kan användas till gröt eller bakning. De kan också användas i grytor, blandas i omeletter, efterrätter och sallader." intressant eller hur?
Lycka till!/ Tyra

Det finns platser kvar till den 16 mars!
Välkommen ut på kurs till mig i Vaxholm
(40 minuter från city)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...