Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

lördag

Rotselleri - Apium graveolens var. rapaceum

This post "Rotselleri -  Apium graveolens var. rapaceum" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager


ROTSELLERI
 Apium graveolens var. rapaceum

Inspirerad av en artikel i senaste numret av Svensk Trädgårds Hemträdgården, så blir det ungsgratinerad  rotselleri till middag ikväll! Artikeln handlade om rotselleri och jordärtskockor.
Tack för en trevlig artikel Lisbeth Larsson.




Recept 
Ungsgratinerad rotselleri


Sätt på ugnen på 200 grader. Rengör en hel rotselleri med en rotfruktsborste och skölj noga. Du kan baka den antingen som den är eller slå in den i folie som man gör när man bakar potatis. Baka den tills det att den är helt mjuk. Skiva upp den i 2 cm tjocka skivor eller dela den bara mitt itu. Servera sellerin med Beurre blanc eller ännu enklare bara lite smör, citron, örter och flingsalt. Bon appetit!


Odla rotselleri

Rotsellerin måste förkultiveras och det är tidigt! Den tar lång tid på sig att gro 14-24 dagar den kan dock förkortas om man blötlägger fröerna innan sådd. Så grunt. Håll  ytan fuktig och håll sådden vid cirka 20 grader. Efter 12 veckor och när frostrisken är över planteras den ut i god djup,näringsrisk, mullrik jord. Täckodla gärna med gräsklipp som både ger näring och minskar avdunstningen. Rotsellerins bladen kan användas som krydda.

Var kan man få tag i fröer till rotselleri?

Ekologiska fröer av Rotselleri -  Apium graveolens var. rapaceum 'Mars', 'Monarch' och 'Bergers Weisse Kugel' finns hos Runåbergsfröer
Lindbloms frö har en ekologisk tidig sort som heter  'Prinz' och en annan 'President RZ' också den tidig och dessutom starkvuxen sort.


Lycka till!/ Tyra



Intresserad av att delta i en av mina odlingskurser som jag håller i min trädgård? Läs då mer om dem här ODLINGSKURSER




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...