Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

söndag

Krasse - Tropaeolum majus

This post "Krasse - Tropaeolum majus " was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blogg 
KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager




Tänk att det är nästan som när jag går förbi väggen med smågodis i affären...mina ögon, ja hela min kropp dras till hyllan med fröer. Jag kan inte låta bli att söka igenom och se om det är något jag bara måste ha! Igår var det Krassen  jag inte kunde motstå.



KRASSE

Indiankrassen Tropaeolum majus kommer ursprungligen från central/sydamerika och är en av 80-talet krasse arter som tillhör krassesläktet. Både bladen, blomman och de färska fröerna går att äta, krassen har en rätt pepprig smak och är god att ta med några blad eller blommor i salladen. Krassen använder jag flitigt som samplanteringsväxt i min köksträdgård, exempelvis med squash, kål och gurkor.




Odla Krasse

Krassen är ett årig och är en lättodlad växt. Direktså den i maj eller förkultivera den i april och plantera sedan ut den när risken för nattfrost är över. Den är känslig för frost! Så fröet på 1,5-2 cm djup. Ös inte på en massa gödning för då blir det inte så mycket blommor, i alla fall inte hos mig. Håll jorden fuktig för den tål inte torka. 



Lycka till/ Tyra






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...