Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Härliga September - Växthuskurs

This post "Härliga September - Växthuskurs" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
 Köksträdgården -Le Jardin Potager -The Kitchen Garden - L'Orto - La HuertaHärliga September - Växthuskurs

När jag vaknade i morse låg dimman tät och båtarna tjöt. Ett ljud som jag tycker låter rätt mysigt, mysigt  att höra när man på land kanske man skulle tillägga. Idag skall trädgården fotograferas och jag känner mig glad för genom dimman kan jag skönja en sol. Det är alltid roligare att ta emot besök när solen skiner. Hon som skall fotografera är ingen mindre än fotograf Lena Granefelt, en erkänt riktigt duktig fotograf. Jag känner på mig att det kommer bli en finfin dag. 
Hoppas nu att september fortsätter som den börja, med sol och hög klar luft. När september är bra så tycker jag att den är den bästa månaden på året. Det är skördetid vilket är fantastiskt och sommaren stress med sitt tajta schema har bytts ut tid ett fridfullt lugn. Septembers färger är så fina också, en aning bleka och milda i sina toner.  


Tidig morgon "Peeping Tom view" av växthuset.


Jag vill påminna om VÄXTHUSKURSEN som är den 21 september. 

Bygga Växthuskursen är i samarbete med STUDIEFRÄMJANDET och det är också hos dem man gör sin anmälan. LÄS mer om detaljerna om kursen här STUDIEFRÄMJANDET VÄXTHUSKURS


Lite från innehållet...

Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som är i färd att skaffa ett växthus och som vill få inspiration till ett eget bygge. Ingen tidigare erfarenhet krävs.

Innehåll
  • Ritning
  • Växthusets placering, soligt eller halvskugga
  • Storlek på växthuset
  • Vad ska man använda den till
  • Materialval, t ex glas eller plast
  • Odlingsval
  • Ventilation och fundering om man ska dra vatten och el

Välkomna!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...