Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Enkelt recept på äppelmos

This post "Enkelt recept på äppelmos"was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
KÖKSTRÄDGÅRDEN - Le Jardin Potager - The Kitchen Garden - La Huerta - L'Orto
#harvest #applesauce #äppelmos #skördetid #receptÄppeltider

Det har varit ett bra äppelår 2014 och då blir det till att ta till vara på alla fina äpplen. Äppelkaka, äppelkräm och äppelmos blir det naturligtvis men sedan brukar jag också torka äpplen. Torkade äpplen är ett supergott "godis" och bra mycket nyttigare är det man köper i affären. Vill man ha dem riktigt riktigt goda så ta man och chokladdoppar dem. Att plocka äpplen går som en dans och man får lite  hjälp! I år fick jag hjälp av två söta små hjälpredor. Den ena var riktigt duktigt men den andra satt helst bara ner och smakade på alla olika äppelsorter.Här kommer nu mitt enkla recept på äppelmos. Bara tre ingredienser förutom vatten förstås. Äpplen, citron och socker.

Tyras enkla recept på äppelmos

3 kg äpplen
1 liter vatten 
saften av en citron
1 kg socker

Tvätta och och skär alla äpplena i bitar, behåll skalet på med skär bort och kasta alla äppelhus. Lägg alla äppelbitar i en rymlig kastrull och häll på vattnet. Pressa  citronen och höll på den över äpplena Koka äpplena tills det att de är mjuka. Ta fram en stav mixer och mixa moset till önskad konsistens.
Tillsätt socker (ev. minska och öka mängden efter smak) Koka upp ordentligt. Häll äppelmoset på rena burkar och förslut väl. Du kan givetvis även frysa äppelmoset.

Lycka till!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...