This post "Enkelt recept på äppelmos"was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
KÖKSTRÄDGÅRDEN - Le Jardin Potager - The Kitchen Garden - La Huerta - L'Orto
KÖKSTRÄDGÅRDEN - Le Jardin Potager - The Kitchen Garden - La Huerta - L'Orto
#harvest #applesauce #äppelmos #skördetid #recept
Äppeltider
Det har varit ett bra äppelår 2014 och då blir det till att ta till vara på alla fina äpplen. Äppelkaka, äppelkräm och äppelmos blir det naturligtvis men sedan brukar jag också torka äpplen. Torkade äpplen är ett supergott "godis" och bra mycket nyttigare är det man köper i affären. Vill man ha dem riktigt riktigt goda så ta man och chokladdoppar dem.
Att plocka äpplen går som en dans och man får lite hjälp! I år fick jag hjälp av två söta små hjälpredor. Den ena var riktigt duktigt men den andra satt helst bara ner och smakade på alla olika äppelsorter.
Här kommer nu mitt enkla recept på äppelmos. Bara tre ingredienser förutom vatten förstås. Äpplen, citron och socker.
Tyras enkla recept på äppelmos
3 kg äpplen
1 liter vatten
saften av en citron
1 kg socker
Tvätta och och skär alla äpplena i bitar, behåll skalet på med skär bort och kasta alla äppelhus. Lägg alla äppelbitar i en rymlig kastrull och häll på vattnet. Pressa citronen och höll på den över äpplena Koka äpplena tills det att de är mjuka. Ta fram en stav mixer och mixa moset till önskad konsistens.
Tillsätt socker (ev. minska och öka mängden efter smak) Koka upp ordentligt. Häll äppelmoset på rena burkar och förslut väl. Du kan givetvis även frysa äppelmoset.
Lycka till!