Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Konservera tomater

This post "Konservera tomater - Presérve les tomates - Preserve tomtoes" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
KÖKSTRÄDGÅRDEN - Le Jardin Potager - The Kitchen Garden - La Huerta - L'Orto
#odla din mat #growyourfood #presérve #preserve #konservera #tomater #genovese


Enkel tomatsås,
 till vinters goda soppor, grytor och såser.


Varje år väntar jag in i det längsta med att anrätta de mogna tomaterna till årets laddning av tomatsås. Tomatsås som jag skall njuta av hela långa vintern. Jag väntar bara för att tomaterna skall vara riktigt, riktigt mogna, då får de i mitt tycke den finaste smaken. En väl balanserad smak av syra och sötma. Här på bilden syns 'Costoluto Genovese' en av mina italienska favoriter. En "heirloom" från trakterna runt Genova. Det finns fler Costoluto-sorter och de är alla superfina tomater. Läs mer om mina tomatsorter som jag odlar här på tomatsidan TOMATSORTER

Enklast är oftast godast och jag tycker att konservera tomaterna naturella är absolut bäst. Inga som helst tillsatser som salt, kryddor och konserveringsmedel tillsätts. Jag skär bara bort skadad frukt så att allt som hamnar i burken är fräscht. Burkarna rengöres noggrant och alla sköljer jag med vodka!



Vill ni ha utförligt recept på hur jag gör, så skriv en rad tilltyra@gmail.com så skickar jag det utan kostnad. -  Lycka till/ Tyra



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...