Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

'Cesu Agrie Sibirjak' En riktigt rikgivande god röd tomat

This post "'Cesu Agrie Sibirjak' En riktigt rikgivande god röd tomat" in the blog 
was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe
#heirloomtomato #kulturarvssorter #sibirjak #tomato #köksträdgården #tyrasgarden #odladinmat #frånfrötilltallrik
En riktig god tomat med varierande storlek...
på samma planta!


'Cēsu Agrie' / 'Cesu Agrie Sibirjak'  Jag har sett båda stavningarna. En riktigt rikgivande god röd tomat som jag odlar på friland. Den blir cirka 120cm hög och vanligtvis jag tjuvar den. Men jag undrar om man inte skulle kunna odla den som busktomat också. 'Cesu Agrie' är en mycket god tomat med ganska hård kött och vad som är riktigt trevligt med den är att det kommer tomater i alla storlekar på plantan. Så vill man ha en liten tomat så tar man det och vill man ha en större så finns det också. 
Solanum lycopersicum  'Cesu Agrie'  En kulturarvssort som fått sitt namn från sina Lettiska rötter, från regionen runt Cēsu. Men antagligen har den sitt ursprung i Sibirien. Nu är mina TOMATSORTER uppdaterad med 'Cesu Agrie' läs om den och andra intressanta kulturarvssorter här på tomatsidan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...