This post 'Rokotopeppar Capsicum pubescens 'Rocoto Manzano' was originally uploaded by Tyra Hallsénius-Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Rokotopeppar Capsicum pubescens 'Rocoto Manzano'
En juvel från Sydamerika, den bör odlas i växthus eller på annan varm plats. Fröerna är svart och blommorna har en vacker lila färg. Fröerna kan med fördel ruggas innan plantering. Sås i februari-mars. 'Rocoto Manzano' är perenn och kan övervintras på en sval och ljus plats. Jag själv har inga bra erfarenheter av att övervintra chilipeppar, jag får alltid så nedrans mycket lus och vita flygare på den. Nej så jag har slutat med det eftersom att de då lätt smittar alla mina nya småplantor.
Höjd: kan bli manshög
Styrka: het 50.000-250.000 SHU kan variera ganska mycket.
Den är fin att använda i matlagningen, smaka på en bit och känn hur stark den är innan du slänger Manzano i grytan. Bättre är enligt min mening att göra en Rocoto Manzanosås så att man lättare kan reglera styrkan på grytor och dylikt. Men gör man asiatisk matlagning så vill man kanske att chilifrukten skall synas och då är det läckrare att ha den hel och helst färsk.
Höjd: kan bli manshög
Styrka: het 50.000-250.000 SHU kan variera ganska mycket.
Den är fin att använda i matlagningen, smaka på en bit och känn hur stark den är innan du slänger Manzano i grytan. Bättre är enligt min mening att göra en Rocoto Manzanosås så att man lättare kan reglera styrkan på grytor och dylikt. Men gör man asiatisk matlagning så vill man kanske att chilifrukten skall synas och då är det läckrare att ha den hel och helst färsk.
Här kommer ett enkelt recept på min egen 'Tabasco' eller rättare sagt min 'Rocoto Manzano' sås. Man kan använda olika sorters chili en sort exempelvis bara cayenne eller varför inte flera sorter i samma sås. Laborera med olika styrka på chilifrukterna också. Bas receptet är så här:
Ingredienser:
6 chilies av 'Rocoto Manzano' eller cayenne ...allt efter tycke och smak.
1 vitlöksklyfta
½ dl socker
1 tsk salt
1 tsk pepparrot (kan uteslutas)
½ dl varm ättika
1½ dl vatten
Kör allt i mixern till den är rättså slät, koka upp, skumma, koka 5 min häll upp på mindre flaskor och förslut. Superenkelt eller hur? Vatten mängden kan du öka eller minska mer på allt efter hur koncentrerad du vill ha din 'Rokoto Manzano' sås.
Fredag idag...hm kanske man skulle ta sig en Bloody Mary? Så passande. Trevlig helg önskar jag er alla.
Blommig fredag - veckans tema en smula grönt...tja 2 små blad av en blivande ståtlig Rocotopeppar planta får vara mitt bidrag. Fler deltagare hittar du som vanligt hos Katarina.
Fredag idag...hm kanske man skulle ta sig en Bloody Mary? Så passande. Trevlig helg önskar jag er alla.
Blommig fredag - veckans tema en smula grönt...tja 2 små blad av en blivande ståtlig Rocotopeppar planta får vara mitt bidrag. Fler deltagare hittar du som vanligt hos Katarina.