Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Tomatreportage i Aftonbladet

This post' Tomatreportage i Aftonbladet' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDENFör er som missade Aftonbladets bilaga i helgen så kommer det här lite bilder och ett recept på
 Gul Gazpacho.

Mina fyra favoriter som visar ovan på höger sida var' Black Cherry', 'Stupice', 'Summer Cider' och 'Principe Boughese'

Läs mer om dem inne på Tomatsidan - TOMATSORTERTomaten 'Summer Cider' eller 'Great White' är en bra tomater att använda till min Gazpacho som det fanns ett recept på i tidningen. Men det går naturligtvis med vilka andra ljusa tomatsorter som helst.


Här kommer receptet - Gul Gazpacho


Blandade gula tomater, ungefär 1½ kg
1 tjock skiva vitt bröd till soppan
4 tunna skivor bröd till krutonger
1 vitlöksklyfta
1-2 små gula lökar, schalottenlök eller silverlök
2 paprikor, gärna vita.
1 gurka
1 ½ dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 - 4 dl vatten
Spiskummin
Salt och peppar

Variant, ta en extra röd, grön eller orange paprika som tillbehör.


Gör så här:

Skala gurkan grovt med kniv, skalet hackas och sparas för att användas som tillbehör. Resten av gurkan läggs i mixern. Grovhacka övriga grönsaker och lägg i mixern men spar lite av varje och finhacka dem för att ha som tillbehör. Tillsatt vatten (börja med 2 dl) och övriga ingredienser.  Mixa soppan slät. Låt den stå i kylskåp för att dra och bli riktigt kall. Späd med vatten vid behov. Serveras med krutongerna och grönsakstärningarna. Om man vill ha lite mer färgglada tillbehör ta även en paprika med annan färg och gör små tärningar av.
ODLA tomater.
 Boka den 10 mars och kom på kurs till Vaxholm!


Förkultivering och frösådd, TOMATER och annat.
Sönd. 10/3 11.00–14.30
Kurs nr 13-2 pris 480:- inkl. kaffe/förtäring
Grundkurs i att dra upp egna friska plantor till trädgården.
På kursen tar vi upp saker som - Fröval, krukval, jord, vattning och omskolning. Vi tar också och tillverkning av egna krukor. Anmälan per mail - tilltyra@gmail.com Det finns möljligheter att köpa intressanta tomatfröer eller byta, så ta med era tomatfröer.

Välkomna/ TyraRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...