Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Basilika "The King of Herbs" - odla basilika


This post "Basilika "The King of Herbs" - odla basilika" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN.
The King of Herbs är nog mer lik en gammal gnällig moster...Miss Basil

Basilika "The King of Herbs"


Basilika använder jag mycket i min matlagning, kanske framför allt när man lagar medelhavsmat. Färsk pasta med lite riven parmesan, svartpeppar och med lite färsk riven basilika på är ju otroligt lättlagat och fantastiskt gott i all sin enkelhet.

Basilikan är mycket kraftig i smaken och det räcker oftast att man har den uppepå rätterna, jag undviker  att koka de färska bladen. Som till exempel om man lagar en köttfärssås, då är det bättre att låta oregano puttra med i såsen och sedan strö rivna basilika blad på när den är färdig.

Basilikan går också bra att frysa men nej den bör vara färsk. Prova att göra en basilika vinäger, det är inte alls dumt. Jag gör min på någon av de röda sorterna.


Odla basilika


Basilika kan man förstås så och odla inomhus året runt om man bara har en ordentlig lampa. Hela plantan är lite "fussy", det var någon som sa att den är som en gnällig gammal moster...den gillar inte drag och vill inte ha för kallt och inte för blött o.s.v. Jag odlar "min gamla moster" inne i växthuset.


Såtid: Basilikan förkultiveras i februari-maj
Sådd i kruka: ca 20 frön/kruka blir lagom (15cm)
Sådjup: sås ytligt, de är ljusgroende frön
Temperatur vid groning 20-25°C
Groningstid: ca 5-10 dagar

Höjd: 30-50 cm 'Minimum', 'Green Globe' blir någon mindreMånga av basilikorna som odlas i köksträdgården i år är purpurascens varianter, rödbladiga eller lila bladiga, ibland flerfärgade på samma planta.

Ocimum basilicum ’Malinovy Muskat’ (hallon) Mörklila basilika, rik på essentiella oljor och blir upp till hela 60 cm hög

Ocimum basilicum Weibull rödbladiga basilika, blir cirka 25 cm hög och har en kraftig basilika smak. Ceriseröda blommor.

Ocimum basilicum Nelsons ’Round Midnight’Aromatiskt doftande basilika med dekorativa, stora, mörkt röda/lila blad. Fantastiskt vacker och passar fint som dekoration. Nyp bort hela toppen och använd bladen. Låt den inte blomma om du vill ha en frodig planta

Ocimum basilicum Nelsons ’Rosie’ - Intensiv mörk lila-röd färg. En förbättrad variant (stam) av Rubin och har med inga gröna schatteringar eller blad, starkare stjälkar har den också. Basilikan ’Rosie’ har ett kompakt och upprätt växtsätt. Den här är ny för mig och den sägs ha denna fantastiska unika färg, en mild och aromatisk basilika smak. Jag har stora förväntningar på denna, frö från Nelson Garden och det är ”organic”!. Blommorna, som sitter på relativt långa stjälkar kan användas ornamentalt, klipp dock av blommorna om du är ute efter en frodig och fin basilikaplanta. Klipper man tillbaka blommorna så gynnar man bladtillväxten.

Ocimum basilicum ’Krasivaya Skazka’ (betyder saga på ryska)

Ocimum basilicum ’Kairo Rubin’Är mörkt rödbladig. nästan rent purpurröd i färgen.  
Stora, breda, ägglika blad. Äldre blad blir ofta något gröntonade. Smakar något åt kanel hållet.


Ocimum basilicum ’Rubinovy Buket’

Ocimum basilicum ’Robin Hood’Den här basilikan blir upp emot 50 cm hög och har mörkröda/lila blad med kraftig smak.

Ocimum basilicum ‘Green Globe’Klotbasilika aka Pallobasilika

Ocimum basilicum ’Genovese’ Detta är den absolut vanligaste av basilikor genom åren i min köksträdgård. Stora frodiga och gröna blad, en mild sallatsbasilika  'Genovese' har ett kompakt, fint växtsätt, särskilt bra för krukor. Dekorativa, purpurfärgade blomspiror som du klipper av om du vill öka bladmassan.

Ocimum basilicum 'Christmas' en engelsk framkorsad basilika som är en blandning av 'Thai' och 'Genovese', 'Christmas' har blanka gröna blad och vackra rosa blommor. Mycket aromatisk, påminner svagt om glögg i doften, där av namnet antar jag.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...