This post "Basilika "The King of Herbs" - odla basilika" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN.
The King of Herbs är nog mer lik en gammal gnällig moster...Miss Basil
Basilika "The King of Herbs"
Basilika använder jag mycket i min matlagning, kanske framför allt när man lagar medelhavsmat. Färsk pasta med lite riven parmesan, svartpeppar och med lite färsk riven basilika på är ju otroligt lättlagat och fantastiskt gott i all sin enkelhet.
Basilikan är mycket kraftig i smaken och det räcker oftast att man har den uppepå rätterna, jag undviker att koka de färska bladen. Som till exempel om man lagar en köttfärssås, då är det bättre att låta oregano puttra med i såsen och sedan strö rivna basilika blad på när den är färdig.
Basilikan går också bra att frysa men nej den bör vara färsk. Prova att göra en basilika vinäger, det är inte alls dumt. Jag gör min på någon av de röda sorterna.
Odla basilika
Basilika kan man förstås så och odla inomhus året runt om man bara har en ordentlig lampa. Hela plantan är lite "fussy", det var någon som sa att den är som en gnällig gammal moster...den gillar inte drag och vill inte ha för kallt och inte för blött o.s.v. Jag odlar "min gamla moster" inne i växthuset.
Såtid: Basilikan förkultiveras i februari-maj
Sådd i kruka: ca 20 frön/kruka blir lagom (15cm)
Sådjup: sås ytligt, de är ljusgroende frön
Sådjup: sås ytligt, de är ljusgroende frön
Temperatur vid groning 20-25°C
Groningstid: ca 5-10 dagar
Höjd: 30-50 cm 'Minimum', 'Green Globe' blir någon mindre
Groningstid: ca 5-10 dagar
Höjd: 30-50 cm 'Minimum', 'Green Globe' blir någon mindre
Många av basilikorna som odlas i köksträdgården i år är purpurascens varianter, rödbladiga eller lila bladiga, ibland flerfärgade på samma planta.
Ocimum basilicum ’Malinovy Muskat’ (hallon) Mörklila basilika, rik på essentiella oljor och blir upp till hela 60 cm hög
Ocimum basilicum Weibull rödbladiga basilika, blir cirka 25 cm hög och har en kraftig basilika smak. Ceriseröda blommor.
Ocimum basilicum Nelsons ’Round Midnight’Aromatiskt doftande basilika med dekorativa, stora, mörkt röda/lila blad. Fantastiskt vacker och passar fint som dekoration. Nyp bort hela toppen och använd bladen. Låt den inte blomma om du vill ha en frodig planta
Ocimum basilicum Nelsons ’Rosie’ - Intensiv mörk lila-röd färg. En förbättrad variant (stam) av
Rubin och har med inga gröna schatteringar eller blad, starkare stjälkar har
den också. Basilikan ’Rosie’ har ett kompakt och upprätt växtsätt. Den här är
ny för mig och den sägs ha denna fantastiska unika färg, en mild och aromatisk
basilika smak. Jag har stora förväntningar på denna, frö från Nelson Garden och
det är ”organic”!. Blommorna, som sitter på relativt långa stjälkar kan
användas ornamentalt, klipp dock av blommorna om du är ute efter en frodig och
fin basilikaplanta. Klipper man tillbaka blommorna så gynnar man
bladtillväxten.
Ocimum basilicum ’Krasivaya Skazka’ (betyder saga på ryska)
Ocimum basilicum ’Kairo Rubin’Är mörkt rödbladig. nästan rent purpurröd i färgen.
Stora, breda, ägglika blad. Äldre blad blir ofta något gröntonade. Smakar något åt kanel hållet.
Ocimum basilicum ’Rubinovy Buket’
Ocimum basilicum ’Robin Hood’Den här basilikan blir upp emot 50 cm hög och har mörkröda/lila blad med kraftig smak.
Ocimum basilicum ‘Green Globe’Klotbasilika aka Pallobasilika
Ocimum basilicum 'Christmas' en engelsk framkorsad basilika som är en blandning av 'Thai' och 'Genovese', 'Christmas' har blanka gröna blad och vackra rosa blommor. Mycket aromatisk, påminner svagt om glögg i doften, där av namnet antar jag.