Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Örtsalt - Gör ditt eget örtsalt

This post "Örtsalt - Gör ditt eget örtsalt"was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Här vill jag dela med mig av ännu ett recept på något som är gott lätt och billigt att göra. Perfekt att ha till hands till lite allt möjligt i matlagningen, till pastavattnet är det perfekt. Du kan ta och mixa örter som du gillar, här är ett exempel på vad jag hade att tillgå från mina odlingar ute på verandan så här i april. Variationen på örter blir betydligt större när man får gå en vända i köksträdgården i sommar, men det här är inte alls dumt för att vara i april. 


Recept på örtsalt

Så här gör du:

Ta en generös knippe av diverse örter, här använder jag: Salladslök, basilikatoppar, mexikansk dragon (Tagetes lucida) som har en utsökt liten dragonsmak på sina blad, en halv vitlöksklyfta, persilja, salladssenap och bladselleri. Lägg in allt som de är i ugnen på 75-100 grader, gärna varmluftsugn och torka dem tills det att de är riktigt torra. Höll upp ett par tre dl grovsalt i matberedaren med "kniven" monterad och lägg i de torkade örterna. Kör någon minut och sedan är det färdigt. Förvaras, mörk och svalt.


Gott, lätt och riktigt billigt att göra!Lycka till!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...