Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Odla "recyclad" lök

This post "Odla "recyclad" lök" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDENEtt litet tips - Mer lök för pengarna! 


När jag köper sallatslök så ser jag till att jag tar sådana med lite torra rötter kvar på löken. Jag använder min sallatslök till det jag behöver den till i matlagningen men spar en snutt nere vid rötterna (4cm) De planterar jag i vanlig blomjord och väntar ett par veckor. Efter ett par veckor är det dags att skörda första omgången med "recyclad" lök. Sedan kan man upprepa proceduren minst en gång till. Likadant kan du göra med purjo men den är inte lika lätt.

I skrivandets stund så är min sallatslök som syns nysnaggad ut på bilden nedan 50 cm hög och blommar med vita lökbollar. Hur cool som helst, ni måste testa.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...