Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Dagens ogräs - rena rama delikatessen!

This post "Dagens ogräs  - rena rama delikatessen!" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN #weed,  #ogräs, #healthy, #raw food 


Stellária Média

Våtarv 


Ett delikat och nyttigt ogräs. Ogräs är väl något som växer på fel plats och kommer dit utan att man bett om det. Så är det verkligen med våtarven, nate bruka jag kalla den för det gjorde min mormor som är från Gotland. Våtarv är nog det mer vedertagna namnet. 

Stellária média Våtarv i köket - Recept 

Nate används som spenat, färsk eller tillagad. Jag tycker personligen att den är godast färsk på smörgåsen.  Jag "odlar" min Nate på platser med halvskugga, då blir den kraftig och frodig. Nate som växer på torra lägen är inte mycket att spara på så de rensar jag bort.

Hälsosamt ogräs

Stellaria media innehåller mineralämnen och C-vitamin. 
Den är milt laxerande, sårläkande och urindrivande.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...