Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Gör ditt eget gödselmedel - Gödselvatten

This post "Gör ditt eget gödselmedel - Gödselvatten" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN #gödselvatten, # nässlor #tomatgödning


Gör eget gödningmedel av råvaror från naturen.


Nu när det finns så gott om brännässlor att tillgå ute i naturen, så nu skördar jag så mycket som jag bara kan. Först de späda fina bladen till köket och sedan en hel del till gödselvatten. Brännässlan är ett riktigt "super food" inte bara för oss människor utan även för våra grödor och jordar. Nässelvatten är ett gödselmedel som är rikt på kväve (N) samt innehåller även många andra för växterna fina och bra ämnen bland annat kisel (Si) som är viktigt för växternas metabolism, det stärker cellväggarna vilket gör dina grödor mer motståndskraftigare mot svampsjukdomar. 

Så här gör jag:

Recept: Nässelvatten till köksträdgården

Fyll en hink med nässlor (hela nässlan används)
Tillsatt vatten så att det täcker nässlorna
Låt stå och dra i minst fyra dagar
Sila av vattnet och späd det 1:10 ungefär

Häll på nytt vatten igen och gör en svagare lösning (1:2) eller starta om igen med färska nässlor. De använda nässlorna lägger du i komposten eller använder som täckmaterial vid täckodling.


Oh JA...Den luktar inte gott!


fortsättning följer...Uppländsk VallörtTYRA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...