Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Blodamarant Amaranthus cruentus - 'Hopi Red Dye'

This post "Blodamarant Amaranthus cruentus - 'Hopi Red Dye'" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Lättodlad bladgrönsak

Amaranthus cruentus - 'Hopi Red Dye'

Nu börjar mina amaranter sprida sin fägring i min köksträdgård, den här plantan står inne i växthuset mitt ibland mina tomater. Det är en Amarathus cruentus 'Hopi Red Dye'. Den har fått sitt namn av Hopi-indianerna, de använde amarantens röda färg där av det mycket beskrivande namnet - 'Hopi Red Dye'.





Odla amarant

Jag odlar amaranten (Blodamarant/bladamarant) som ettåring i min köksträdgård. Förkultiverar den inomhus och planterar ut när risken för nattfrost är över. Har även sått den direkt med lyckat resultat. Normalsådd - Fröet bör täckas med ett jordlager som motsvarar dubbla fröets tjocklek.   

Amarantens blad

De näringsrika Amarant bladen är en bra källa till vitamin A, vitamin C och folsyra, de är också en kompletterande källa till andra vitaminer som tiamin, niacin och riboflavin, plus några mineralämnen inklusive kalcium, järn, kalium, zink, koppar, och mangan. Jag tycker amaranten med sina mjälla och läckra blad bäst passar till kalla rätter.

Amarantens stjälkar

 Stjälkarna kan med fördel skäras ner och använda i varma rätter som exempelvis pajer och wokrätter. Jag brukar tänka på att behandla amaranten ungefär som späd spenat - don’t overcook!

Amarantens rötter

Även roten kan skördas och tillagas som grönsak. Jag har inte testat än men de äter den i bland annat Indien.

Amarantfrö/amarantkorn

Även fröerna hos amaranten kan skördas och ätas, dessa är glutenfria. Amaranten har små runda fröer en del är vita som Sallatsblodamaranten och en del är svarta som exempelvis ’Hopi Red Dye’. Kokta Amarant korn innehåller tiamin, niacin, riboflavin och folsyra, och en hel del fina mineralämnen inklusive kalcium, järn, magnesium, fosfor, zink, koppar och mangan  

   
I år odlar jag i min njutbara köksträdgård tre olika sorters bladamarant/blodamarant

  1. Röd Bladamarant Amarsanthus tricolor 'Calaloo' Runåbergs fröer
  2. Röd violett Bladamarant Amaranthus caudatus 'Red Garnet' Runåbergs fröer
  3. Burgunderfärgad Blodamarant Amaranthus cruentus 'Hopi Red Dye' Runåbergs fröer
  4. Sallatsblodamarant Amaranthus cruentus 'Red Army' Finns hos Rara växter

TYRA


Intresserad av en trädgårdskurs?

Nästa kurs "Odla din mat" 16 Juni!!!! 


 Nybörjare eller veteran, ung som gammal alla är hjärtligt välkomna att delta i kurserna.

Nytt i år är att man kan boka för en hel grupp. Företag, organisationer, skolor eller föreningar vänligen kontakta mig på min mail tilltyra@gmail.com. Detta gäller även för visning av köksträdgården.Välkommen till Tyras Trädgård som ligger på charmiga Engarn. Resarö Vaxholm.


Läs mer här - KURSSCHEMA 2013



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...