Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Raw Food - Nässeldrink

This post Raw Food - Nässeldrink was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


RAW FOOD - Superfood

Brännässla - Urtica dioica

Då var det dags igen, dags att skörda späda fina nässlor. Av dessa späda delikatesser kan man göra en grön superdrink full för med vitaminer och mineraler, ja för att inte säga proppfull med fina ämnen, en riktig vår-booster.
Nässeldrink - Green Booster,
"Klorofylla" 

RECEPT Så här gör jag:

  1. Skörda de späda topparna av brännässlan
  2. Se till att klippa av toppen där brännässlan förgrenar sig så att den kan fortsätta att växa sig stor och buskig
  3. Proppa en plastbytta full med toppar och blad av brännässla och häll på en msk. vatten
  4. "Mikra" i tjugo sekunder så att bladen faller ihop
  5. Häll nässlorna tillsammans med ett par dl vatten i en mixer och mixa tills den är slät
Tillsatt vatten till önskad tjocklek på drycken. Jag blandar gärna mina nässel drinkar med med  exempelvis äppeljuice eller som igår Proviva Persika, det var sagolikt gott. Låter man drinken stå i kylen ett dygn tycker jag den faktiskt blir ännu godare! En del blandar nässlorna med citron, honung, fläder...ja man får laborera lite och testa sig fram, det är ju bara kul att prova på olika varianter. Naturellt smakar nässeldrinken otroligt GRÖNT och skönt.
Nu skall jag ut och skörda mer - Handskar på!Mer om Raw Food:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...