Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Orangeri Trädgården Österbybruk

This post "Orangeri Trädgården Österbybruk" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDENEn pärla i norra Uppland. Nu är det andra gången som jag besöker Orangeriträdgården i Österbybruk. Båda gångerna har tyvärr varit lite off-season. Igår när jag kom var klockan ett och jag möttes av två vänliga damer som just var i färd med att åka hem. De hade jobbat klart för dagen sa de. Jag berättade om hur imponerad jag är av platsen, den har en sådan Feng-Shui. Jag blir lugn och ett välbefinnande infinner sig bara jag går genom porten som leder in till själva trädgården. Jag fick i alla fall på egen hand ta en titt på den helt sagolika köksträdgården. Jag önskar bara att jag någon gång kan få en guidad tur av någon av dem som jobbar där.
 Vårbruket var i full gång och under skydd hittade jag en massa småplantor som stod och växte till sig. Tomater, gurkor, chili och små kålplantor stod i det som antagligen varit riktiga växthus med glas förr, nu var det skyddande plast som var uppspänt vilken verkade fungerade alldeles utmärkt. Det syntes att plantorna trivdes där inne. Det syntes också att det var kunniga eldsjälar som skötte om dem. en fröjd att se...tack för titten!
Vill du bli medlem i Föreningen Orangeri Trädgården så kostar det endast 50:-. Pengarna sätter du in på bankgiro 5765-7777. Man kan även bli sponsor och få sitt namn på den vackra Sponsorskylten!

Intresserad av odlingslott i sommar?

"Erbjudande om odlingslott: Orangeriträdgården är en viktig del i herrgårdsområdet i Österbybruk, denna ovärderliga kulturskatt i vår kommun. Trädgården är en oas att ströva i och njuta av. Nu erbjuds också möjligheten att få hyra en egen odlingslott i sommar. Tänk att få odla sina egna grönsaker, fräscha, dagsfärska. Tänk att få ta upp sin egen färskpotatis."

Vill du skapa din egen oas med närodlat? Är du intresserad? För mer information kontakta Sonja Bromark tfn.0295-42022 Uppländsk Vallört ger en utmärkt flytande gödsel, rik på kalium som är bra för rotfrukter och fruktgivande grödor: tomater, gurka, aubergine och chili. Recept på hur man gör finns i min bok "Året i Köksträdgården", inlägg om detta kommer nu även snart här i KÖKSTRÄDGÅRDEN då jag gör mitt eget gödselvatten från bland annat vallörten.
Föreningen ORANGERITRÄDGÅRDEN  i Österbybruk

"Orangeriets adress är Herrgården Österbybruk. Från Uppsala, kör väg 290 genom Österbybruk, håll höger där vägen svänger mot Forsmark, sväng sedan till höger efter Vallonsmedjan mot Herrgården. Från Gimo på väg 292, sväng höger mot Österbybruk, fortsätt till Klockstapeln, sväng vänster mot Herrgården, Orangeriet ligger längst in på gårdsplanen bredvid Magasinslängorna" Läs mer om denna lilla pärla här Orangeri Trädgården ÖsterbybrukTYRA


Är du intresserad av att odla din mat så är nästa kurs i min köksträdgård den 16  juni!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...