Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Kronärtskocka - Cynara cardunculus

This post "Kronärtskocka - Cynara cardunculus" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Älskade skockor

Solen dalar och ger växthuset det där sköna kvällsljuset som jag bara älskar. Här i växthuset står nu mina små plantor till köksträdgården på tillväxt, så även kronärtskockorna som jag sådde på verandan den 14 februari - de var med i Valentinsådden. Där får de nu stå ett bra tag till för än är det inte dags för utplantering. 


Växthuset i kvällssol

De här kronärtskockorna nedan är inte från min köksträdgård, de kommer från Frankrike och jag hittade dem på ICA:n. De var absolut de största jag någonsin sett så jag blev tvungen att köpa dem till kvällens middag. Var de lika goda som de traditionella, nja, lite klenare smak men det var otroligt mycket mat på dem.


Recept Kronärtskocka

Koka kockan i välsaltat vatten i cirka 45 minuter
Testa om de är klara genom att dra bort ett blad och smaka
Krydda gärna vattnet med örtsalt
Tips - Spara kronärtskocksvattnet till att koka en pasta i, det blir toppengott.

Dressing eller smör till serveringen?

Det är en smaksak, jag brukar ha båda på bordet så kan man välja och variera själv som man vill.

Dressing till kronärtskocka:

½ dl olivolja
½ dl citron
flingsalt
1 vitlöksklyfta

Kan varieras med att tillsätta någon favoritört.
Eller att tillsätta lite dragonvinäger.



Franska kronärtskockor


Serveras här med smaksatt olivolja och citron
Serveras här med smör och flingsalt



Odla Kronärtskockor Cynara cardunculus


Kronärtskockan vill ha ett solig, vindskyddad, öppet och varmt läge (så även trädgårdsmästaren)
Vattna kronärtskockan riktigt  rikligt för att få väl utvecklade skockor. I slutet av juli och augusti  börjar dina kronärtskockor att mogna.
Kronärtskockan vill ha näringsrik jord, mullrik jord och väldränerad jord. Gödsla med organisk gödsel, kogödsel eller stallgödsel före plantering. Tänk på att kronärtskockan kan bli riktigt stor och yvig så ge den plats. 'Herrgårds' och 'Grön Skånsk' är perenna och kan övervintra väl täckta och isolerade med löv eller gödsel med halm, men tänk på att de vill ha väldränerat. ’Green Globe’ och ’Violetto’ är exempel på sorter betraktas som ettåriga.

Frösådd - Visst kan du  fröså kronärtskocka själv men du får starta redan i februari/mars.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...