This post "Tyras Rosa örtsalt" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Tyras rosa örtsalt
Jag lovade att lägga ut ett recept på mitt ”rosa” örtblomssalt från köksträdgården. Ingredienser
från trädgården: kronblad från pelargon (ceriseröd), gräslök, ros (Rosa Rugosa ’Hansa’), mörklila penséer och sedan en kvist med mörkast röda basilikan du har. Från kryddhyllan: röd torkad chili (cayenne), sumak och salt.
Sumak är en krydda som finns i välsorterade mataffärer. Jag använder sumak för
att den har en fantastisk vacker röd färg och har en citronliknande syrlig
spännande smak. Den använd ofta i det persiska köket och är bland annat en av
ingredienser i den kända kryddblandningen ”Zaatar” från mellanöstern.
Ett doftande och härligt smakrikt rosa salt från köksträdgården. Basilikan på bilden är en Ocimum basilicum ’Kairo Rubin’den är mörkt "rödbladig", nästan rent purpurröd i färgen. Mer om mina basilikor hittar du här. Basilika -The King of Herbs / Odla basilika |
RECEPT - Rosa örtblomssalt
Ingredienser:
400 gram salt
2 handfulla nävar med torkade blommor och örter
1 tsk torkad chili
1 tsk sumak
Gör så här:
Plocka blommorna efter det att daggen torkat upp och lägg
dem på ett galler i ugnen och torka dem i 75 grader. Gärna i varmluftsugn, har
du en bärtork fungerar ju den alldeles utmärkt även till det här. Mixa alla
ingredienserna till önskad struktur i en matberedare (kniven monterad) Låt
saltet efter torka ett dygn innan du försluter dem i burkar. Jag brukar ta en
sil och sikta saltet så jag får ett ”finare” salt och ett grovt.
Ett grovt och ett finare salt, det finare har betydligt med "blommig" smak Jag önskar dig en trevlig helg och lycka till i köket såväl som i köksträdgården. I sommar kommer jag ha en kväll som jag berättar om mina "Ätliga blommor och Gröna blad" i trädgården. Är du intresserad att komma ut till Resarö, Vaxholm och delta så skriv en rad tilltyra@gmail.com. Du kan läsa mer under ODLINGSKURSER också. / TYRA |