This article "Lök i köksträdgården - Allium cepa" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
LÖK Allium cepa
Lök kan man aldrig få för
mycket av. Lök använder jag nog praktiskt taget varje dag året runt i köket. Mycket av den löken sår jag från frö men när
det gäller den vanliga matlöken så använder jag sättlök.
SÅ ODLAR DU MATLÖK -
KEPALÖK Allium cepa
Det krävs bara några
plusgrader i jorden för att sätta lök. Man brukar säga att det är dags när
jorden reder sig d.v.s smulas lätt söder i din hand och går att arbeta. Täckodlar du som jag krattar man först bort täckmaterialet och låter solen värma upp jorden, förbered sedan jorden genom att luckra upp den och blanda gärna in kompost och lite naturgödsel, helst höns
och lite benmjöl. Tänk på att löken trivs bäst på ett soligt läge. Täck materialet läggs åter när löken kommit upp en bit.
Att odla lök i pallkragar
går utmärkt och om du inte har pallkragar kan du bygga upp odlingsbäddar, 15-20
cm höga för att öka värme och luft kommer vilket gynnar till växten. Jag sätter
mina lökar tätt och sedan gallrar samtidigt som jag skördar ung ”grön lök” till
köket ( typ salladslök)
Använd värmebehandlad
sättlök det är att föredra, då minskas risken att den går i blom om det
blir för kallt.
Täckodla gärna eller
använd fiberduk, använder du fiberduk ökar värmen och fukten hålls kvar i
jorden – lök vill inte torka ut. Fiberduk skyddar också mot lökflugan. Vattna
ofta om det är en torr sommar. Försök att hålla undan ogräset. Är det nata så
kom ihåg att den är riktigt god att äta.
VÄNNER och OVÄNNER
Vad har lök för vänner i
köksträdgården - Det är många! Lök samplanteras gärna med Satureja, kamomill, dill,
jordgubbar, morot, sallat, tomat och kål.
Vad har lök för ovänner i
köksträdgården - Undvik Bönor, ärtor och persilja
VAD FINNS ATT VÄLJA PÅ?
Jag odlar alla tänkbara
sorter, olika former, färger och storlekar. Här nedan är exempel på diverse matlök/sättlökar.
Allium cepa
Vanlig gul rund
Vanlig röd rund
Gul,
avlång god och härlig att
jobba med i köket
Silverlök, mild och god, men har sämre lagringsegenskaper
Kepalökens ursprung finns
i bergstrakterna i nuvarande Turkiet och Iran.
Min och jag tror alla kockars favoritlök Schalottenlök Allium cepa var. aggregatum har sitt ursprung eller i alla fall fått sitt namn från staden Ashkelon (nuvarande sydvästra Israel) Ashkelon…det här är ”lite roligt”, har genom århundradena styrts av kananéerna, filistéerna, israeliter, babylonierna, grekerna, fenicierna, romarna, perserna, egyptierna, muslimerna, britterna och korsfararna. (wikipedia) Snacka om mångkulturell stad!
Bild: Orginalbild Schalotten/ Nelson Garden
Min och jag tror alla kockars favoritlök Schalottenlök Allium cepa var. aggregatum har sitt ursprung eller i alla fall fått sitt namn från staden Ashkelon (nuvarande sydvästra Israel) Ashkelon…det här är ”lite roligt”, har genom århundradena styrts av kananéerna, filistéerna, israeliter, babylonierna, grekerna, fenicierna, romarna, perserna, egyptierna, muslimerna, britterna och korsfararna. (wikipedia) Snacka om mångkulturell stad!
Bild: Orginalbild Schalotten/ Nelson Garden
Det här är ett alldeles ypperligt tillfälle att i sköna maj/juni få att träffa likasinnade att utbyta kunskaper och prata köksträdgård. Platsen för kursen är som sagt i min trädgård som är belägen i trevlig lantlig miljö på Engarn, Resarö - Vaxholm