Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Årets trädgårdsprodukt 2014 - Rootmaster

This post "Årets trädgårdsprodukt 2014 - Rootmaster" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog



 ROOTMASTER - "Recyclad" och svensktillverkad = I like!


Jamen är det inte roligt att årets trädgårdsprodukt blev Rootmaster från Nelson Garden! En produkt som är given att användas till köksträdgårdsodling. Jag gillade verkligen deras Rootrainer, den var perfekt till att dra upp bönor och ärtor i. Nu har de kommit med en alldeles egen variant som ser mycket lovande ut. Jag har inte kommit så långt att jag sått mina bönor och ärtor, men nu står de i alla fall redo i väntan på lite varmare tiden. Jag ser en fördel med denna och det är att det inte krävs så mycket jord i den. Sedan att den är "självvattnande" d.v.s. att den har en reservoar där man häller vatten i. Men varför vänta...jag kan ju testa att så mina zinnior i Rootmastern. De tror jag skulle gynnas av att bli uppdrivna i den. De växer ju rakt upp så att säga och buskar inte ut sig. Sedan när de har vuxit till sig kan jag tillföra svag näringslösning direkt i vatten reservoaren...hm vad tror ni?

Jag skrev lite i förra inlägget också om ROOTMASTERN och där lade jag in en länk till en video om dem. Bra och informativ liten film...med musiken, ja den är ingen höjdare :-)





"Motiveringen för minidrivhuset är enkelheten att förodla och den funktionella designen i kombination med ett miljötänkande." 



Text från pressmeddelandet mars 2014:

"Nelson Gardens nya minidrivhus Rootmaster är Årets Trädgårdsprodukt 2014, branschens största produktpris.
Motiveringen lyder: ”Med Rootmaster har Nelson Garden vidareutvecklat den utrustning som gör det enkelt för alla hemmaodlare att få fram egna plantor med en produkt som kan användas om och om igen. Med funktionell design, tillverkad av återvunnen plast och dessutom närproducerad blir Rootmaster till glädje och nytta år efter år.”
  Vid förodling är det A och O att de växande plantorna regelbundet vattnas, och daglig tillsyn är ett måste. Med detta i åtanke har Nelson Garden uppfunnit, och även fått patent på, minidrivhuset Rootmaster.
  I Rootmaster finns en unik självbevattningsfunktion och efter att fröerna har grott går det därför att lämna odlingen att sköta sig själv i upp till fem dagar. De jordfyllda pluggcellerna placeras i ett ventilerat vattenfyllt bottentråg och odlingen hålls därefter fuktig med hjälp av ett bevattningsband. När det behövs fylls sedan vatten på i tråget.
  För att förodlingen ska bli ännu mer lyckosam finns det i pluggcellerna även invändiga spår som leder rötterna nedåt. Detta minskar risken för rotsnurr och ger istället ett friskt och välutvecklat rotsystem hos plantorna. När sticklingarna sedan är redo att planteras om öppnar man helt enkelt pluggcellerna på samma sätt som man öppnar en bok, och detta ger en väldigt skonsam hantering av de ömtåliga plantorna.
  I Rootmaster får 32 plantor plats. Minidrivhuset består av bottentråg, plugghållare med pluggceller samt ett lock, och allt går att diska i maskin. I förpackningen finns även åtta bevattningsband som kan återanvändas. Rootmaster är tillverkad i Sverige av 100 procent återvinningsbart material."



Rootmaster - öppningbart "pluggsystem"



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...