This post "Köksträdgården - Omskolning av småplantor" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe
in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager
in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager
#striclywild #frånfrötilltallrik #omskolning #köksträdgården #malaberspenat
Då var det dags för omskolning av min frösådd som jag sådde den 14 februari - Valentinsådden. Örter, chili, aubergine, bladamarant, tagetes osv. När plantorna är hanterbara och de första karaktärsbladen visar sig så är det dags att omskola dem till större krukor och ordentlig jord. Storleken kan på de små plantorna varierar kolossalt. Jag menar timjan, oregano och salvia kan man knappt se medans malaberspenatens hjärtblad är jättestora. Litet angenämt men pyssligt jobb med andra ord.
Malaberspenaten är mycket tjockbladig och innehåller mycket C-vitamin, A-vitamin, järn och kalcium. Används i köket som spenat, inte i sallader tycker jag utan lämpar sig mer till exempelvis wokade rätter. Den här på bilden är den "vita" Malaberspenaten men i år skall jag även testa den röda Basella rubra. Den har en vacker röd färg på skaftet. Malaberspenaten är en perenn grönsak med jag har inte odlat den så. Jag tror inte den klarar sig ute i vårat klimat. Den är mycket snabbväxande så jag ser inte heller någon anledning att husera den ibland medelhavsväxterna i garaget under vintern. Jag sår helt sonika nytt varje år.
Små, små plantor av Salvia Om Malaberspenaten är "A piece of cake" att omskola så är örterna desto svårare; här får man verkligen hålla tungan rätt i munnen! |
NOT AGAIN!
Tänk att man aldrig lär sig. Varje år är det samma visa man sår alldeles för många frön i varje kruka. Sedan säger jag till min själv...
"Dessutom Tyra - Du behöver inte ha 300 amarantplantor!"
Amaranthus - frösådd |