Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

söndag

Köksträdgården - Tomatsådd

This post "Köksträdgården - Tomatsådd 2014" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in th blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
This post "Köksträdgården - Tomatsådd" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager
#tomater #tomatsorter #kulturarvssorter #heirloomtomatoes #frösådd #förkultivering


Tomatsorter 2014

From A to Z

Här kommer min lista över vilka tomatsorter som jag sått i år 2014. Det blev 53 sorter blev det i år, tå färre än förra året. De flesta av sorterna finns redan innan under fliken Tomatsorter där många finns beskrivna i ord och bild. Även dessa kommer så småningom hamna där längre fram under säsongen. Senast i augusti då jag skördar alla mina tomater och kan fotografera dem. Åter igen 'Wapsipinicon Peach' blev en riktig favorit! I år har jag höga förväntningar på  några "nyheter" 'Backa' en busktomat, alla TOMÀQUET de penjar sorterna, 'Mei Wei' som Lena Israelsson pratar gott om och sedan 'Soldecki' från SSE. 'Nebraska Wedding', 'Pomodoro di Sorrento', 'Powers'  och 'Fiashetto' blev riktiga höjdare förra året och de är med i år igen. Några som "åkte ut" var bland annat 'Ildi' som jag alltid odlat och faktiskt tycker mycket om, men hoppade över i år. Likaså 'Sungold' kom inte heller med.
Det flesta tomatnamnen har länkar, klicka och läs mer om det är någon som är intressant.


Abraham Lincoln


Berner Rose, Pomodoro Rosa di Berna
Backa (ny busktomat)

Caspian Pink
Cesu Agrie (busktomat)
Costoluto Genovese
Canestrino di Lucca
Costoluto di Fiorentino
Crnkovic
Can Bogunyà (TOMÀQUET de penjar)


Fiashetto


Great White
Jeune Flamme

Kraini Sever (busktomat)


Marglobe
Mei Wei
Mallorqui (TOMÀQUET de penjar)

Piennolo (typ) 
Plum Lemon
Pashino (X)
Petit de Ramaillet (TOMÀQUET de penjar)
Sungella (X)
Soldecki
Saint Miguel de Piura (TOMÀQUET de penja, heter nog inte detta utan kommer därifrån)

Ukranien purple (aka Black Russian)Zloty Ozarowski (X)TOMÀQUET de penjar = Tomater att hänglagra. Mycket hållbara. 
Spansk/Katalansk variant på den italienska Piennolo tomaten, D.O.C. skyddad tomat från området kring Vesuvios branter.

(X) = senare sådd

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...