Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Ärtor och bönor i Köksträdgården

This post "Ärtor och bönor i Köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
#bönor #ärtor #frösådd #odladinmat #frånfrötilltallrik


 Sådd av ärtor och bönor i växthuset


Än är det på tok för kallt i jorden för att så ärtor och bönor, med undantag för bondbönor förstås. Bondbönorna kan man faktiskt redan nu så på friland. Alla andra bönor och även ärtorna vill ha varmare i jorden när det är dags för sådd, så det blir att vänta en stund till med det. Men det finns ju inget som hindrar att man förkultiverar den inomhus eller som jag gör så dem i Rootmasters i växthuset. Då får de en riktigt fin start och jag kan skörda ärtor lite tidigare. Ärtor har känsligt rotsystem, men i Rootmastern verkar de stortrivas.
Vilka fantastiska dagar vi haft den senaste tiden, hela påsken var ju sagolikt vacker och behaglig. Det är precis vad vi alla i Sveriges avlånga behöver nu. Sol och värme. I växthuset är det nu extra behagligt alldeles varmt och vindstilla...That's the way I like it!
/Tyra
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...