Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Odla morötter - Daucus carota

This post "Odla morötter  - Daucus carota" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
#morötter #odladinmat #tyrasträdgård #samplantering


Odla morötter


Att odla morötter är verkligen kul eller det kanske är så att det är att skörda morötter som är så kul. Precis som med potatis. Det kanske är så bara för att man vet inte riktigt hur bra resultatet av ditt arbete är förrän man sätter grepen i backen och får upp sina primörer. 


Morötter trivs bäst i lätt mullrik, sandblandad jord. Den vill ha soligt läge, som allt annat i köksträdgården :-) Har vi hört det förut? Sådjup 1 cm, här kommer ett tips. Till 4 meters bädd, cirka. Tag en knappt halv hink med sand och blanda ner dina fröer och rör om ordentigt så att morotsfröerna blandas väl med sanden. Gör sedan en fåra i ditt land och fördela sedan sand/morotsfröblandingen i fåran täck sedan med lie jord. Det tar ett par veckor innan fröerna grott och den lilla morotsplantan tillar opp. Gallra till 4 cm mellanrum mellan olantorna. Morötter är inte näringskrävande.

Dessa tre odlar jag just nu:

1. Daucus carota var. sativa 'Chantenay 2 Red Cored' Seedaholic
2. Daucus sativa 'Dragon' SSE
3. Daucus sativa 'Danver's Carrot' SSE

Samplantera gärna morötter med tomater och lök! Är du intresserad av att veta mer om samodling/samplantering så håller jag kurser i ämnet. I år är det den 17 maj. Läs mer här Samplantering/samodling odlingskurs i Vaxholm


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...