Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Onsala - NÄSSELSHOT

This post was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
#nässlor #rawfood #brännässla #superfood #nettlesOnsala - NÄSSELSHOT  Nu är det snart 
dags att skörda de första nässlorna. Här kommer ett recept på en god, välgörande och nyttig nässelshot! Detta receptet som jag fick av fru Ringdahl innehöll även 1 dl kirskål i sin orginalvariant. Det måste testas det också. Men det här lilla "shotten" enligt receptet nedan fick jag smaka när jag var nere och höll föredrag i Onsala (Kungsbacka Trädgårdsvänner) och jag har faktiskt drömt om den sedan dess. Nåja nu är det bara någon vecka kvar tills det att jag kan börja skörda mina brännässlor.

1 dl färska nässelblad 
1 dl vatten 
1 tsk honung
1–2 msk citronsaft
½ tsk färsk, riven ingefära


Plocka unga nässlor -"De bränns inte" enligt en man som jag träffade i Vingåker igår. 
Jag vet inte vad jag skall tro om det. 

Rensa och skölj nässlorna och ta bort skräp och grova stjälkar. Lägg alla ingredienserna i mixer, eller använd mixerstav. Mixa så att örterna finfördelas. Häll vätskan genom en sil, och smaksätt med citron och honung. Drick och njut av den färsk eller frys in och ta fram under vintern mörka dagar; då vi verklig behöver en vitaminshot.

Nässelshot - Fru Hedberg som tillagat den delikata drinken och Fru Ringdahl som skickade mig receptet. Thank you girls!
Cheers/ TyraRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...